Различите предности

Говедина или свињетина - шта је здравије?

  • Извор: Мондо.рс
  • 29.05.2025. 12:58

Уобичајено је мишљење да се прво месо сматра бољим. А да ли сте сигурни? Дијететичарка Елизабета Полити открива да, иако оба имају сличне нутритивне вриједности, постоје прилично значајне разлике између њих. Месо је важан дио исхране многих људи, јер обезбјеђује протеине, витамине и минерале. Међутим, прекомјерна конзумација засићених масти и прерађених месних производа може негативно да утиче на здравље. Дијететичарка признаје да чешће бира свињетину.

Да ли је свињетина здрав избор?

Свињетина је богат извор протеина, витамина Б12, тиамина и хемског гвожђа, које тијело лако апсорбује. Витамин Б12 подржава здрав нервни систем, а тиамин је кључан за метаболизам. Свињски филе је један од најбољих комада меса, упоредив са пилећим прсима без коже. Нутриционисти препоручују избјегавање прерађене свињетине, попут сланине или шунке, које могу да садрже штетне нитрате и нитрите.

"Свињски филе је одличан избор за оне који пазе на унос калорија, а истовремено одржавају унос протеина", каже Патриша Банан, дијететичарка из Лос Анђелеса и додаје да вриједи бирати комаде меса са минималном количином видљиве масти, као што су свињски филе или посни котлети.

Да ли је говедина здрав избор?

Говедина такође обезбјеђује висококвалитетне протеине, витамин Б12 и хемско гвожђе, чији је садржај већи него у свињетини. Ово је посебно важно за жене које имају обилне менструације и спортисткиње којима је потребно више гвожђа. Немасни комади говедине увијек су бољи избор.

Свињетина или говедина - шта изабрати?

Обе врсте меса имају своје предности. Говедина садржи више гвожђа и витамина Б12, што је чини бољим избором за физички активне људе. Свињетина, посебно филе, може да буде корисна за људе који покушавају да смршају. И свињетина и говедина могу да буду дио здраве исхране за срце када се једу умјерено и у комбинацији са другом здравом храном, наглашава Патриша Банан. Она додаје да је вриједно јести рибу или махунарке, како би исхрана била разноврснија и хранљивија.

Изабел Марторел, дијететичарка, сматра да оно што је заиста важно при избору меса није само врста, већ прије свега серија. Сваки комад меса варира у садржају масти, што је кључно за здравље. Свињетина се значајно разликује од комада до комада. Говедина такође варира.ж

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Вјежбајте са Лидијом

    '' Вјежбајте са Лидијом

  • 10:30 Ловачки савјети (Р)

    ' Ловачки савјети (Р)

  • 11:00 У микс зони (Р)

    У микс зони (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Аграр

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.