Безбједност меса

Појачана инспекцијска контрола у печењарама

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2024. 19:14

Празнична цијена прасади иде и до 12 КМ по килограму и то све због мањка свиња на тржишту. Присутност афричке свињске куге приморала је фармере да велики дио свиња еутаназира, а узгајивачи главног кривца виде у онима који нису испоштовали биосигурносне мјере прописане од стране ресорног министарства. То су већином они који послују у сивој зони и држе животиње, клаонице и печењаре "на дивље".

"Једноставно имају осјећај да ће то заобићи њих, да не треба да се придржавају многих мјера и исто тако кланице и печењаре на дивље што раде, бацају свагдје изнутрице, не воде рачуна ни о крви ни о слузи. То може уколико се сви уозбиљимо и почнемо да пријављујемо оне који то раде нелегално", каже Мишо Маљичић, предсједник Удружења свињара Републике Српске.

Власници печењара апелују на грађане да купују само у овлаштеним објектима. Једино тако могу бити сигурни да је месо које се налази на трпези прегледано, безбједно и здраво.

"Гарантујем да ту месо мора бити исправно, прегледано санитарно хигијенски и све остало, значи имамо сву комплетну документацију која прати од саме куповине тог прасета, до испоруке у свадбени салон, угоститељски објекат и све остало", каже Далибор Котур, власник печењаре "Котур" Градишка.

Требиње ужива, лијепо вријеме максимално искориштено

Требиње ужива, лијепо вријеме максимално искориштено

Да се онима који послују у сивој зони мора стати у крај, сагласно је и ресорно Министарство. Појачан је рад инспекцијских контрола на терену. 

"Ми смо прије 20 дана кренули интензивно са тим активностима, управо зато што нам надолазе наши предстојећи празници, велики васкршњи празник и управо смо свјесни да је у том периоду појачан промет животиња, зато се ставља акценат управо на то, у смислу да- али под одређеним условима- да су те животиње обиљежене, да посједују увјерења о здравственом стању животиња и да су под надзором ветеринарске службе", каже Негослав Лукић, помоћник министра за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Сви објекти у којима се животиње обрађују и пеку морају бити у систему. Они који не поштују мјере добиће прекршајни налог, али и казне.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.