Petar Petković

"Beograd očekuje od Zapada da reaguje na prijetnje Prištine"

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2022. 14:21

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilou da Beograd očekuje reakciju međunarodne zajednice na prijetnje Prištine srpskom narodu.

Izrazivši zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe koji danima stižu iz Prištine, Petković je rekao da Beograd prijetnje premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i zveckanje oružjem iz Prištine doživljava ozbiljno, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica bi na to trebalo da reaguje adekvatno, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima.

Petković je ocijenio da Priština ne želi trajni mir i stabilnost, na šta ukazuju najave prištinske vlasti da u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira zajednicu srpskih opština (ZSO) već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mjere.

"Svakodnevno svjedočimo pokušajima Prištine da potpuno ukinu i obesmisle dijalog i sruše svaki mogući most saradnje i povjerenja koji bismo izgradili", istakao je Petković.

On je ukazao i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini Srpske pravoslavne crkve, za koje, po pravilu, niko nije sankcionisan.

"Uprkos militantnim nastojanjima Prištine, Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rješavanje problema i normalizaciju odnosa, cijeneći doprinos SAD procesu dijaloga", zaključio je Petković.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ponovo je rekao da Beograd vodi agresivnu politiku prema Kosovu i da bi bilo "potpuno neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih konflikata".