Министарство енергетике Азербејџана

Београд и Баку потписали Споразум о испоруци гаса

  • 15.11.2023. 11:25

Азербејџан и Србија потписали су стратешке документе у области природног гаса, према којима ће Србија наредне године добити 400 милиона метара кубних азербејџанског гаса, саопштено је из Министарства енергетике Азербејџана.

Потписан је Меморандум о разумијевању између Државне нафтне компаније Азербејџана и Србијагаса, као и Уговор о продаји гаса.

Осим испоруке гаса, Меморандум о разумијевању предвиђа и могућност испоруке течног природног гаса Србији, сарадњу са СОКАР-ом по питању складиштења гаса, налажење могућности учешћа у гасним трговачким операцијама компаније, те сарадњу у изградњи електрана на природни гас.

Документи су потписани у оквиру састанка министра енергетике Азербејџана Парвиза Шахбазова са делегацијом коју је предводила министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић, која је боравила Бакуу.

У саопштењу азербејџанског Министарства наводи се да је током тог сусрета била истакнута значајна улога пријатељских односа предсједника Азербејџана и Србије у свестраном развоју односа, заснованих на стратешком партнерству двије земље, јавила је азербејџанска агенција "Тренд".

На састанку је указано на широке могућности сарадње у области природног гаса и енергије, као и да је сарадња у области енергетике изузетно значајна за подизање билатералних односа на нови ниво.

С тим у вези, истакнуто је да Азербејџан и Србија придају велики значај партнерству у области природног гаса.

Шахбазов је рекао да је Србија нови партнер Азербејџана у диверзификацији гасног тржишта у Европи, те да је овим споразумом први пут ударен темељ вишепланске сарадње у области гаса, укључујући и испоруке азербејџанског гаса у Србију.

Он је напоменуо да овим споразумом број земаља које се снабдијевају азербејџанским гасом достиже осам, што је доказ да је Азербејџан поуздан енергетски партнер и да се повећава његова улога у енегетској безбједности.

Српски министар Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је да су односи Азербејџана и Србије данас дошли до нове етапе билатералне економске сарадње, те да потписани споразум предвиђа транспорт до 400 милиона метара кубних гаса у току наредне године, али да се нада да ће у наредним годинама тај обим бити повећан.

- Захваљујући испорукама азербејџанског гаса Србији преко интерконектора Бугарска-Србија, који ће, како се очекује, почети са радом у скорој будућности, ми ћемо остварити наш стратешки циљ у диверзификацији наших извора снабдевања, између осталог и јачању наше улоге као транзитне земље - навела је Хандановићева.

Предсједник азербејџанског СОКАР-а Ровшан Наџаф истакао је да ће уговор о гасу отворити ново поглавље у сарадњи те компаније и "Србијагаса", те указао на значај успјешне реализације споразума у јачању енергетске безбједности Србије, као и односа двије земље и компаније.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм