Fond PIO: Rekordan prihod po osnovu doprinosa

  • 11.05.2021. 14:19

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je rekordan prihod po osnovu doprinosa u iznosu od 318,45 miliona KM, što je za 29,27 miliona KM ili 10,34 odsto više u odnosu na isti period lani.

Ostvareni prihod po osnovu doprinosa veći je za 24,32 miliona KM ili 8,35 odsto i odnosu na plan u prva četiri mjeseca ove godine, saopšteno je iz Fonda PIO.

"Ovako dobar prihod po osnovu doprinosa rezultat je, prije svega, seta ekonomsko-finansijskih mjera Vlade Republike Srpske namijenjenih ublažavanju posljedica i podršci privredi i preduzetnicima u borbi protiv pandemije virusa korona, a što je omogućilo Vladi Srpske da krajem aprila donese odluku o isplati jednokratne novčane naknade povodom vaskršnjih praznika za svih 270.000 korisnika prava", navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda su ukazali da redovno godišnje usklađivanje i vanredno povećanje penzija po zbirnoj stopi od tri odsto od 1. januara, uz konstantan rast broja korisnika prava, zahtijevaju i rast prihoda kako bi neophodna sredstva bila obezbijeđena iz realnih izvora finansiranja, odnosno doprinosa.

"Za sada je rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu potpuno zadovoljavajući, kao i u odnosu na plan za prva četiri mjeseca ove godine, tako da je i jednokratna novčana naknada za više od 270.000 korisnika prava u potpunosti obezbijeđena upravo iz rasta izvornih prihoda", navedeno je u saopštenju.

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм