Макарска

Угоститељи најавили штрајк: Инспекција пише папрене казне, храну полијевају Доместосом

  • Извор: Кликс
  • 16.07.2025. 20:02

Вал незадовољства међу макарским угоститељима досегао је врхунац након, како наводе, бруталних и претјераних инспекцијских контрола које трају већ седмицама. Неки размишљају и о једнодневном штрајку усред шпица туристичке сезоне како би скренули пажњу на услове у којима раде.

Према информацијама Државног инспектората, од средине маја до краја јуна обављено је више од 3.200 надзора у скоро 900 објеката широм земље. Инспектори из Бјеловара свакодневно обилазе ресторане, кафиће, пекаре и продавнице, а казне се крећу од најмање 9.000 еура.

Најчешће утврђене неправилности укључују неиспуњавање минималних техничких и санитетских услова, раднике без положених курсева заштите на раду, непријављене запосленике, нехигијенске услове припреме хране и употребу неисправне опреме. У неким случајевима затечени су објекти који су радили без регистроване дјелатности.

Правило пет секунди открива да ли је псу превруће за шетњу

Правило пет секунди открива да ли је псу превруће за шетњу

Један од угоститеља поручује: “Не можемо радити нормално, а плате треба исплатити. Размишљамо нас око 200 да затворимо све на један дан, нека туристи виде у каквим условима радимо.” Неки су већ затворили врата својих објеката, попут пицерије "Домина" и плажног бара "Провиденца", пишу хрватски медији.

Најрадикалнији потез ипак је повукао Аљоша Шпец, власник ресторана "Хрпина", који је након 51 годину рада одлучио трајно затворити свој локал.

Због алкохола у станицу на тријежњење

Због алкохола у станицу на тријежњење

“Инспекције су у ресторану биле прије два дана, а данас сам ставио кључ у браву, дао отказ деветорици радника и поздравио се с овим послом. Овакво понижење нисам доживио никада у животу, значи седмеро инспектора у ресторану је боравило девет и по сати с тим да пет сати нису дали особљу да изађе вани јер су закључали врата”, изјавио је Шпец.

Додаје и да су му казне већ премашиле 8.000 евра, а очекује и додатне, јер су му, како тврди, залеђену храну инспектори "полили Доместосом".

Код Станивуковића увијек има ''АЛИ'': Да ли Бањалука треба да плати 35 милиона за расвјету?

Код Станивуковића увијек има ''АЛИ'': Да ли Бањалука треба да плати 35 милиона за расвјету?

Поставља и питање: “Је ли ико ушао у ресторане унутар хотела?”

Макарски угоститељи сматрају да су под несразмјерним притиском у односу на друге туристичке регије и објекте, те упозоравају да би овакав третман могао имати дугорочне посљедице за локалну економију и туризам.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: