Хрватска

У наш регион стигао сахарски пијесак

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 30.04.2024. 09:00

У Хрватску је стигао сахарски пијесак, што је потврдио Државни хидрометеоролошки завод. Захваљујући сателитским снимцима, јасно се види како се пијесак простире над овим подручјем, што ће резултирати замућењем атмосфере у дијеловима земље.

"Међутим, данас још пуно сунчаних сати и угодне топлине", додаје ДХМЗ.

Да ће над Хрватску стићи сахарски пијесак, ДХМЗ је најавио већ раније. 

"Рано јутрос превладава ведрина над Хрватском. Преко Средоземља се види доток сахарског пијеска који ће у мањој количини већ ноћас почети стизати и до нас. Данас и сутра уживајте у сунцу, набаците наочале и припазите на УВ индекс", писали су у понедјељак. 

Метеоролог Дуња Плачко-Вршнак недавно је појаснила како долази до појаве сахарског пијеска, пренио је Вечерњи лист.

"Изнадпросјечна топлина као посљедица пристизања осјетно топлијег ваздуха у југозападној струји. Та струја сеже из Африке и већ данима траје, ријеч је о сахарском пијеску у атмосфери. Атмосфера је замућена због повећане концентрације сахарског пијеска", рекла је Плачко-Вршнак и додала да је видљивост због тога лоша, само неколико километара, те да је тако у већем дијелу земље. 

"Тако није само на загребачком подручју него и на већем дијелу Јадрана. Исто је тако у већем дијелу унутрашњости. Наши мотритељи кодирају оне високе облаке, међутим, између њих је замућена атмосфера", рекла је.

Пратите нас и путем Вибера