Hrvatska

U naš region stigao saharski pijesak

  • Izvor: Večernji.hr
  • 30.04.2024. 09:00

U Hrvatsku je stigao saharski pijesak, što je potvrdio Državni hidrometeorološki zavod. Zahvaljujući satelitskim snimcima, jasno se vidi kako se pijesak prostire nad ovim područjem, što će rezultirati zamućenjem atmosfere u dijelovima zemlje.

"Međutim, danas još puno sunčanih sati i ugodne topline", dodaje DHMZ.

Da će nad Hrvatsku stići saharski pijesak, DHMZ je najavio već ranije. 

"Rano jutros prevladava vedrina nad Hrvatskom. Preko Sredozemlja se vidi dotok saharskog pijeska koji će u manjoj količini već noćas početi stizati i do nas. Danas i sutra uživajte u suncu, nabacite naočale i pripazite na UV indeks", pisali su u ponedjeljak. 

Meteorolog Dunja Plačko-Vršnak nedavno je pojasnila kako dolazi do pojave saharskog pijeska, prenio je Večernji list.

"Iznadprosječna toplina kao posljedica pristizanja osjetno toplijeg vazduha u jugozapadnoj struji. Ta struja seže iz Afrike i već danima traje, riječ je o saharskom pijesku u atmosferi. Atmosfera je zamućena zbog povećane koncentracije saharskog pijeska", rekla je Plačko-Vršnak i dodala da je vidljivost zbog toga loša, samo nekoliko kilometara, te da je tako u većem dijelu zemlje. 

"Tako nije samo na zagrebačkom području nego i na većem dijelu Jadrana. Isto je tako u većem dijelu unutrašnjosti. Naši motritelji kodiraju one visoke oblake, međutim, između njih je zamućena atmosfera", rekla je.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.