Мљет

У хрватском приморју снимљена риба која може бити опасна за људе

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 08.08.2024. 06:45

Риба која може бити опасна за људе виђена је у хрватском приморју.

Ријеч је о ватрењачи која је, како пише "Јутарњи", виђена и у Националном парку Мљет.

Научног имена Птериос милес, ова риба се наставља ширити Јадраном, након што је раније потврђено њено присуство у подручју црногорског приморја, Виса, Цавтата, Корчуле и Ластова.

Новак Ђоковић одговорио Илону Маску

Новак Ђоковић одговорио Илону Маску

Ради се о инвазивној риби отровних бодљи, па треба бити опрезан. Отров је термолабилан, односно може се неутралисати топлотом, па је у случају убода важно одмах то мјесто уронити у врућу воду температуре 40 - 45 степени Целзијуса.

Ватрењача је виђена на локацији Врањи шкој на 12 метара дубине у тренутку када је температура мора износила 24 степена.

Уочена је једна риба дужине 16 центиметара, што одговара јувенилном примјерку, а приликом уочавања фотографисао ју је морски биолог Петар Кружић, редовити професор на Природословно-математичком факултету.

"Ова риба представља опасност за људе само ако дођемо у додир с њом, односно ако се убодемо на њене бодље. За сада не можемо рећи да је њено присуство јако велика опасност за људе с обзиром на то да нема пуно примјерака. Већи проблем је подморски свијет, односно биоразноликост Јадрана, с обзиром на то да је она доста прождрљива и највећа опасност пријети нашим ендемским малим врстама, попут главоча и бабице", рекао је он.

Тежак ударац за бизнис Здравка Мамића у Херцеговини

Тежак ударац за бизнис Здравка Мамића у Херцеговини

Срећом Јадран их има пуно, али свеједно је велика опасност кад се појаве овакве инвазивне врсте. Ватрењача се дефинитивно удомаћила у подморју јужног Јадрана, овдје је присутна већ неколико година и то ће бити сигурно врста која ће се уписати на попис врста Јадрана и јадранских риба - истиче Кружић.

Појава ове врсте у Јадрану изнова доказује како се Јадранско море мијења и показује како климатске промјене врло сликовито упозоравају шта нас очекује у блиској будућности.

Природни непријатељи су јој хоботнице и кирње, па је њихова заштита једна од мјера за контролу ширења.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина