Mljet

U hrvatskom primorju snimljena riba koja može biti opasna za ljude

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 08.08.2024. 06:45

Riba koja može biti opasna za ljude viđena je u hrvatskom primorju.

Riječ je o vatrenjači koja je, kako piše "Jutarnji", viđena i u Nacionalnom parku Mljet.

Naučnog imena Pterios miles, ova riba se nastavlja širiti Jadranom, nakon što je ranije potvrđeno njeno prisustvo u području crnogorskog primorja, Visa, Cavtata, Korčule i Lastova.

Novak Đoković odgovorio Ilonu Masku

Novak Đoković odgovorio Ilonu Masku

Radi se o invazivnoj ribi otrovnih bodlji, pa treba biti oprezan. Otrov je termolabilan, odnosno može se neutralisati toplotom, pa je u slučaju uboda važno odmah to mjesto uroniti u vruću vodu temperature 40 - 45 stepeni Celzijusa.

Vatrenjača je viđena na lokaciji Vranji škoj na 12 metara dubine u trenutku kada je temperatura mora iznosila 24 stepena.

Uočena je jedna riba dužine 16 centimetara, što odgovara juvenilnom primjerku, a prilikom uočavanja fotografisao ju je morski biolog Petar Kružić, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

"Ova riba predstavlja opasnost za ljude samo ako dođemo u dodir s njom, odnosno ako se ubodemo na njene bodlje. Za sada ne možemo reći da je njeno prisustvo jako velika opasnost za ljude s obzirom na to da nema puno primjeraka. Veći problem je podmorski svijet, odnosno bioraznolikost Jadrana, s obzirom na to da je ona dosta proždrljiva i najveća opasnost prijeti našim endemskim malim vrstama, poput glavoča i babice", rekao je on.

Težak udarac za biznis Zdravka Mamića u Hercegovini

Težak udarac za biznis Zdravka Mamića u Hercegovini

Srećom Jadran ih ima puno, ali svejedno je velika opasnost kad se pojave ovakve invazivne vrste. Vatrenjača se definitivno udomaćila u podmorju južnog Jadrana, ovdje je prisutna već nekoliko godina i to će biti sigurno vrsta koja će se upisati na popis vrsta Jadrana i jadranskih riba - ističe Kružić.

Pojava ove vrste u Jadranu iznova dokazuje kako se Jadransko more mijenja i pokazuje kako klimatske promjene vrlo slikovito upozoravaju šta nas očekuje u bliskoj budućnosti.

Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, pa je njihova zaštita jedna od mjera za kontrolu širenja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina