Опрез

Научници потврдили: Опасна риба постала стални становник Јадрана

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 08.06.2025. 12:02

Након што се протеклих година повремено појављивала у Јадранском мору, инвазивна риба ватрењача од 2024. године, према свим показатељима, постала је трајни становник Јадранског мора.

Ова егзотична, али изузетно опасна врста проширила се невјероватном брзином, показују подаци сплитског Института за океанографију и рибарство, који је ширење ватрењаче пратио у сарадњи с грађанима и стручњацима из регије.

Резултати њиховог рада објављени су у научном часопису Acta Adriatica, а мапирано је чак 122 опажања ове рибе на источној обали Јадрана између јуна 2024. и јануара 2025. године.

"Изненађујуће је што је забиљежена и током зимских мјесеци, чак и у плитким увалама при нижим температурама. Околишни увјети, барем у средњем и јужном Јадрану, очито јој не представљају препреку", поручили су из Института.

Ватрењача представља озбиљан еколошки ризик јер може негативно утицати на аутохтоне врсте, а њеном ширењу погодује и чињеница да нема природних предатора у овом дијелу мора. Додатну опасност носи и њен отров – убод ватрењаче може изазвати јаке болове и компликације по здравље, ако се не третира на вријеме, пише Јутарњи лист.

Због свега тога, стручњаци су дио научног рада посветили приједлозима мјера за сузбијање њеног утицаја – укључујући и активно уклањање, посебно у заштићеним морским подручјима.

Посебно истичу да је сарадња грађана и научника кључна за праћење и управљање инвазивним врстама, попут ватрењаче, чије присуство у Јадрану више није инцидент – него реалност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Емисија: Историја хране (Р)

    ' Емисија: Историја хране (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    'Аграр (Р)

  • 12:55 Емисија: У микс зони (Р)

    У микс зони (Р)

  • 13:20 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''На ивици терена (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица доноси здрава јела са веома мало или готово без угљених хидрата.