"Изазивају немир"

Стихови пјесме коштали чланове ''Јандриног јата'': Хрвати их казнили

  • Извор: АТВ
  • 28.08.2024. 19:11

"Марширала, марширала краља Петра гарда"... Коштали су стихови ове пјесме двојицу чланова крајишке групе "Јандрино јато". Задарски суд их је казнио новчаном казном због како кажу кршења Закона о прекршајима против јавног реда и мира.

Засметало је Хрватима што су на друштвеним мрежама доступне пјесме у којима се велича Република Српска Крајина, али и како наводе у суду припадници четничког покрета. Све су то у Јандрином јату пјевали ван Хрватске, али су ухапшени јер су уједно и хрватски држављани.

Па су зато морали да плате казну јер су у Мркоњић Граду пјевали пјесму "Јован Далматинац", а у Борковићима, Дебељацима и Драгочају код Бањалуке пјесму „Марширала краља Петра гарда“ али не по оригиналном тексту. Све ово је постављено на интернету па је доступно грађанима Хрватске па је зато Суд протумачио да им такве пјесме изазивају немир. 

Дамир Дамјанић члан Јандриног јата, за АТВ поручује, ми смо против свих забрана посебно јер наше пјесме не вријеђају никога. 

"Ми смо против свих забрана и то што се десило Северини и нама, нас 10-ак је осуђено, ми смо против свега тога треба пустити људе да пјевају јер је пјесме наше никога не вријеђају ни једина ријеч не вријеђа ни Хрватску, ни Хрвате ни било кога другог", каже Дамјанић.

Члан Јандриног јата за АТВ о срамној пресуди: Наше пјесме никога не вријеђају

Члан Јандриног јата за АТВ о срамној пресуди: Наше пјесме никога не вријеђају

Закон по коме могу да кажњавају како им падне на памет Хрвати су донијели прошле године. Ово је једна у низу пресуда хрватским држављанима који живе у Бих и Србији а које је полиција привела по уласку у Хрватску па их дочекале затворске или новчане казне. Чудна су то правила и вриједности Европске уније, бар начин на који их тумачи Хрватска, поручује и премијер Србије.   

"Што се тиче Јандриног јата, моји пријатељи Крајишници воле ту групу, ја лично волим пјесму Марширала краља Петра гарда, то је слободарска пјесма, а да све подсјетим и ове који прогањају, да је тај Петар донио слободу у онима који данас хапсе, да није било краља Петра и његовог сина Александра они данас не би имали државе", каже Милош Вучевић, предсједник Владе Србије.

Хрватска наставља да прогони српске музичаре: Осуђена два пјевача најпознатије крајишке групе

Хрватска наставља да прогони српске музичаре: Осуђена два пјевача најпознатије крајишке групе

Све је то дио послијератне политике, сматрају правници. Крајњи циљ је спријечити повратак Срба у Хрватску посебни у Крајину. Зато никад не знате шта вас чека на улазу у Хрватску. Једини начин да се овоме стане у крај јесу реципрочне мјере. Постоји и могућност жалбе Уставном суду Хрватске, суду у Стразбуру, али из Хрватске не можете изаћи док не платити или не одлежите казну.

"Хрватска је потписница Европске конвенције о људским правима између осталог конвенција гарантује некаква права мисли, изражавања нико не може бити кажњен зато што је изразио вољу, зашто Хрватска кажњава, зато што нико не стоји иза Срба да постоји  реципроцитет", каже Слободан Перић, правник.

Вучевић: Хрватска директно крши елементарна људска права Срба

Вучевић: Хрватска директно крши елементарна људска права Срба

Ништа од овога није спријечило Јандрино јато да наставе са добром пјесмом. Пјевали су данас у Чардачанима и Вијачанима. Док су они пјевали многи су заћутали посебно они који претходних дана бране оне назови пјеваче који отворено вријеђају Србе и славе злочине над српским народом. Када је требало да стану у одбрану пјевача Јандриног јата, симптоматично, нема их нигдје.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)