"Izazivaju nemir"

Stihovi pjesme koštali članove ''Jandrinog jata'': Hrvati ih kaznili

  • Izvor: ATV
  • 28.08.2024. 19:11

"Marširala, marširala kralja Petra garda"... Koštali su stihovi ove pjesme dvojicu članova krajiške grupe "Jandrino jato". Zadarski sud ih je kaznio novčanom kaznom zbog kako kažu kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zasmetalo je Hrvatima što su na društvenim mrežama dostupne pjesme u kojima se veliča Republika Srpska Krajina, ali i kako navode u sudu pripadnici četničkog pokreta. Sve su to u Jandrinom jatu pjevali van Hrvatske, ali su uhapšeni jer su ujedno i hrvatski državljani.

Pa su zato morali da plate kaznu jer su u Mrkonjić Gradu pjevali pjesmu "Jovan Dalmatinac", a u Borkovićima, Debeljacima i Dragočaju kod Banjaluke pjesmu „Marširala kralja Petra garda“ ali ne po originalnom tekstu. Sve ovo je postavljeno na internetu pa je dostupno građanima Hrvatske pa je zato Sud protumačio da im takve pjesme izazivaju nemir. 

Damir Damjanić član Jandrinog jata, za ATV poručuje, mi smo protiv svih zabrana posebno jer naše pjesme ne vrijeđaju nikoga. 

"Mi smo protiv svih zabrana i to što se desilo Severini i nama, nas 10-ak je osuđeno, mi smo protiv svega toga treba pustiti ljude da pjevaju jer je pjesme naše nikoga ne vrijeđaju ni jedina riječ ne vrijeđa ni Hrvatsku, ni Hrvate ni bilo koga drugog", kaže Damjanić.

Član Jandrinog jata za ATV o sramnoj presudi: Naše pjesme nikoga ne vrijeđaju

Član Jandrinog jata za ATV o sramnoj presudi: Naše pjesme nikoga ne vrijeđaju

Zakon po kome mogu da kažnjavaju kako im padne na pamet Hrvati su donijeli prošle godine. Ovo je jedna u nizu presuda hrvatskim državljanima koji žive u Bih i Srbiji a koje je policija privela po ulasku u Hrvatsku pa ih dočekale zatvorske ili novčane kazne. Čudna su to pravila i vrijednosti Еvropske unije, bar način na koji ih tumači Hrvatska, poručuje i premijer Srbije.   

"Što se tiče Jandrinog jata, moji prijatelji Krajišnici vole tu grupu, ja lično volim pjesmu Marširala kralja Petra garda, to je slobodarska pjesma, a da sve podsjetim i ove koji proganjaju, da je taj Petar donio slobodu u onima koji danas hapse, da nije bilo kralja Petra i njegovog sina Aleksandra oni danas ne bi imali države", kaže Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije.

Hrvatska nastavlja da progoni srpske muzičare: Osuđena dva pjevača najpoznatije krajiške grupe

Hrvatska nastavlja da progoni srpske muzičare: Osuđena dva pjevača najpoznatije krajiške grupe

Sve je to dio poslijeratne politike, smatraju pravnici. Krajnji cilj je spriječiti povratak Srba u Hrvatsku posebni u Krajinu. Zato nikad ne znate šta vas čeka na ulazu u Hrvatsku. Jedini način da se ovome stane u kraj jesu recipročne mjere. Postoji i mogućnost žalbe Ustavnom sudu Hrvatske, sudu u Strazburu, ali iz Hrvatske ne možete izaći dok ne platiti ili ne odležite kaznu.

"Hrvatska je potpisnica Еvropske konvencije o ljudskim pravima između ostalog konvencija garantuje nekakva prava misli, izražavanja niko ne može biti kažnjen zato što je izrazio volju, zašto Hrvatska kažnjava, zato što niko ne stoji iza Srba da postoji  reciprocitet", kaže Slobodan Perić, pravnik.

Vučević: Hrvatska direktno krši elementarna ljudska prava Srba

Vučević: Hrvatska direktno krši elementarna ljudska prava Srba

Ništa od ovoga nije spriječilo Jandrino jato da nastave sa dobrom pjesmom. Pjevali su danas u Čardačanima i Vijačanima. Dok su oni pjevali mnogi su zaćutali posebno oni koji prethodnih dana brane one nazovi pjevače koji otvoreno vrijeđaju Srbe i slave zločine nad srpskim narodom. Kada je trebalo da stanu u odbranu pjevača Jandrinog jata, simptomatično, nema ih nigdje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:05 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)