"Море је подивљало"

Снажно невријеме погодило Хрватску, вјетар разбијао једрилице

  • Извор: 24сата.хр
  • 08.08.2024. 08:18

Грмљавинско невријеме стигло је у сриједу увече из смјера Словеније у Хрватску и донијело кишу, грмљавину и снажан вјетар.

У Умагу је снажан вјетар разбио брод на мору.

- Море је подивљало - рекао је читалац.

Јак вјетар је ноћас захватио Задар и носио је све пред собом. Једрилица која се налазила недалеко од обале страдала је због снажних удара вјетра. Била је усидрена нешто даље од обале, али удар вјетра бацио ју је на њу.

Како јавља ХРТ јутрос, свих 10 чланова посаде спасено је и прошли су неповријеђени. Радило се о држављанима Словеније.

Упозорење за грмљавинско невијреме на снази је за двије регије, ријечку и госпићку, а метеоролози наводе да су мјестимично могући израженији пљускови с грмљавином и олујним ударима вјетра.

"Будите на опрезу због могућих јачих грмљавинских невремена. Посебно припазите у изложеним подручјима као што су планине, шуме и ливаде односно отворени терени. Могући су прекиди у активностима на отвореном", стоји на страници ДХМЗ-а.

Државни хидрометеоролошки завод наводи да ће кише бити и у четвртак.

Према саопштењу, биће дјелимично сунчано с промјенљивим наоблачењем, кише и грмљавине биће прво у унутрашњости и на дијелу сјеверног и средњег Јадрана те поново увече, углавном на сјеверозападу.

Највише сунца и углавном без кише очекује се на крајњем југу. На снази је и метеоаларм за топлотни талас и температуре преко 34 °Ц, а односи се на ријечку, сплитску, книнску и дубровачку регију. Остатак Хрватске је у "зеленом".

Из ДХМЗ-а наводе да је могућа појава здравственог ризика због врућине и високих температура код осјетљиве популације, најприје код старијих и мале дјеце те да се слушају савјети надлежних служби.

Дуваће слаб до умјерен сјеверни и сјеверозападни вјетар, а на Јадрану умјерен сјеверозападни, уз обалу и југозападни. Највиша дневна температура биће углавном између 28 и 32, на Јадрану и у унутрашњости Далмације од 32 до 35 °Ц.

За викенд ће опет расти температуре, а чини се да долази топли фронт која би могао да донесе температуре преко 35 степени, понегдје и до 40 °Ц.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.