"More je podivljalo"

Snažno nevrijeme pogodilo Hrvatsku, vjetar razbijao jedrilice

  • Izvor: 24sata.hr
  • 08.08.2024. 08:18

Grmljavinsko nevrijeme stiglo je u srijedu uveče iz smjera Slovenije u Hrvatsku i donijelo kišu, grmljavinu i snažan vjetar.

U Umagu je snažan vjetar razbio brod na moru.

- More je podivljalo - rekao je čitalac.

Jak vjetar je noćas zahvatio Zadar i nosio je sve pred sobom. Jedrilica koja se nalazila nedaleko od obale stradala je zbog snažnih udara vjetra. Bila je usidrena nešto dalje od obale, ali udar vjetra bacio ju je na nju.

Kako javlja HRT jutros, svih 10 članova posade spaseno je i prošli su nepovrijeđeni. Radilo se o državljanima Slovenije.

Upozorenje za grmljavinsko nevijreme na snazi je za dvije regije, riječku i gospićku, a meteorolozi navode da su mjestimično mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vjetra.

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", stoji na stranici DHMZ-a.

Državni hidrometeorološki zavod navodi da će kiše biti i u četvrtak.

Prema saopštenju, biće djelimično sunčano s promjenljivim naoblačenjem, kiše i grmljavine biće prvo u unutrašnjosti i na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te ponovo uveče, uglavnom na sjeverozapadu.

Najviše sunca i uglavnom bez kiše očekuje se na krajnjem jugu. Na snazi je i meteoalarm za toplotni talas i temperature preko 34 °C, a odnosi se na riječku, splitsku, kninsku i dubrovačku regiju. Ostatak Hrvatske je u "zelenom".

Iz DHMZ-a navode da je moguća pojava zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, najprije kod starijih i male djece te da se slušaju savjeti nadležnih službi.

Duvaće slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura biće uglavnom između 28 i 32, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 32 do 35 °C.

Za vikend će opet rasti temperature, a čini se da dolazi topli front koja bi mogao da donese temperature preko 35 stepeni, ponegdje i do 40 °C.

Pratite nas i putem Vibera