Шеф дипломатије

Русија тражи хитан састанак Савјета безбједности

  • Извор: Агенције
  • 24.01.2024. 18:24

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров је данашњу авионску несрећу описао као "терористички напад".

Он истиче тврдње које је већ изнијело Министарство одбране Русије - наиме, да су 74 особе, укључујући 65 украјинских ратних заробљеника, убијене у Белгородској области у украјинској акцији.

"Украјинска страна је лансирала ракету противваздушне одбране из области Харкова... био је то фаталан напад“, истакао је Лавров.

Он је рекао да је затражио од Савјета безбједности УН да се састане и разговара о том питању касније данас. Изразио је наду да ће Француска, која тренутно предсједава Савјетом, сазвати хитну сједницу.

"Одмах након што је авион оборен, украјинска страна је још једном споменула побједу својих оружаних снага, али када се сазнало да је ријеч о замјенском авиону за ратне заробљенике... украјински пропагандисти су покушали да га метну под тепих. Чини се да се позивају на неке извјештаје украјинских медија, који су првобитно извијестили да је оборен руски авион који је носио ракете, да би касније унијеле измјене у њихово извјештавање - отклањајући сваку директну сугестију да су напад извеле украјинске снаге“, навео је Лавров.

Пратите нас и путем Вибера