Šef diplomatije

Rusija traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti

  • Izvor: Agencije
  • 24.01.2024. 18:24

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov je današnju avionsku nesreću opisao kao "teroristički napad".

On ističe tvrdnje koje je već iznijelo Ministarstvo odbrane Rusije - naime, da su 74 osobe, uključujući 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, ubijene u Belgorodskoj oblasti u ukrajinskoj akciji.

"Ukrajinska strana je lansirala raketu protivvazdušne odbrane iz oblasti Harkova... bio je to fatalan napad“, istakao je Lavrov.

On je rekao da je zatražio od Savjeta bezbjednosti UN da se sastane i razgovara o tom pitanju kasnije danas. Izrazio je nadu da će Francuska, koja trenutno predsjedava Savjetom, sazvati hitnu sjednicu.

"Odmah nakon što je avion oboren, ukrajinska strana je još jednom spomenula pobjedu svojih oružanih snaga, ali kada se saznalo da je riječ o zamjenskom avionu za ratne zarobljenike... ukrajinski propagandisti su pokušali da ga metnu pod tepih. Čini se da se pozivaju na neke izvještaje ukrajinskih medija, koji su prvobitno izvijestili da je oboren ruski avion koji je nosio rakete, da bi kasnije unijele izmjene u njihovo izvještavanje - otklanjajući svaku direktnu sugestiju da su napad izvele ukrajinske snage“, naveo je Lavrov.

Pratite nas i putem Vibera