Хрватска

Пуповац: Недовољно реакције на алармантне појаве

  • Извор: СРНА
  • 08.08.2024. 19:21

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац оцијенио је да су усташке пјесме у Имотском и заставе ХОС-а са слоганом "За дом спремни", алармантна појава и да су посљедица односа према службеном поздраву Независне Државе Хрватске /НДХ/, на који се недовољно реагује.

Пуповац се осврнуо на недавни концерт Мате Булића, Дражена Зечића и Марка Перковића Томпсона у Имотском, уочи којег се на главном тргу пјевала усташка пјесма "Ево зоре, ево дана", док су на концерту неки од окупљених носили ХОС-ове мајице.

Он је рекао да за славље у Имотском не тражи кривце, већ освијештеност, преносе хрватски медији.

Српски спортиста није испливао из језера током такмичења

Српски спортиста није испливао из језера током такмичења

Пуповац је рекао да овакве појаве, биле у Сабору или на другим мјестима, траже демократски политички савез у одбрани Устава и уставних вриједности Хрватске.

"У вријеме када се појавила ХОС-ова плоча са поздравом `За дом спремни` у Јасеновцу, онда је још функционисао демократски савез у одбрани Устава и уставних вриједности. Он се у међувремену распао и они којима је примарна задаћа да стварају тај савез и чувају га, а то су предсједници републике и Сабора и друге политичке фигуре у Хрватској, нажалост, или немају довољно свијести или политичког интереса за то", истакао је Пуповац.

АТВ открива: Ко је и зашто организовао напад на Новитовића

АТВ открива: Ко је и зашто организовао напад на Новитовића

Поводом концерта, реаговао је и хрватски предсједник Зоран Милановић који је поручио да у данашњој Хрватској не смије бити мјеста за усташке поздраве, обиљежја и пјесме које недвосмислено славе режим НДХ, а који се се чули прије и током концерта у Имотском, те нагласио да то не смије проћи без реаговања државних институција.

Марко Перковић Томпсон, контроверзни хрватски пјевач познат по србофобији, одржао је концерт у Имотском пред 20.000 људи, а публика се прије тога "загријавала" усташким пјесмама, покличима и обиљежјима.

Уочи концерта Томпсона у Имотском вијориле су се заставе ХОС, горјеле су бакље, доминирао је усташки поклич "За дом спремни!", а из једног кафића чула се и усташка будница "Ево зоре, ево дана", пјесма позната и као "Јуре и Бобан", коју су многи од окупљених на тргу запјевали.

Тузлак суди утакмицу Србије и Америке

Тузлак суди утакмицу Србије и Америке

У понедјељак, 5. августа, у Книну се на 29 година од злочиначке војно-полицијске акције "Олуја", коју Хрватска обиљежава као "дан побједе", из кафића орила пјесма "Ево зоре, ево дана", хрватска усташка војна пјесма која велича усташке осуђене ратне злочинце, логоре током НДХ и србофобију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм