Hrvatska

Pupovac: Nedovoljno reakcije na alarmantne pojave

  • Izvor: SRNA
  • 08.08.2024. 19:21

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocijenio je da su ustaške pjesme u Imotskom i zastave HOS-a sa sloganom "Za dom spremni", alarmantna pojava i da su posljedica odnosa prema službenom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, na koji se nedovoljno reaguje.

Pupovac se osvrnuo na nedavni koncert Mate Bulića, Dražena Zečića i Marka Perkovića Tompsona u Imotskom, uoči kojeg se na glavnom trgu pjevala ustaška pjesma "Еvo zore, evo dana", dok su na koncertu neki od okupljenih nosili HOS-ove majice.

On je rekao da za slavlje u Imotskom ne traži krivce, već osviještenost, prenose hrvatski mediji.

Srpski sportista nije isplivao iz jezera tokom takmičenja

Srpski sportista nije isplivao iz jezera tokom takmičenja

Pupovac je rekao da ovakve pojave, bile u Saboru ili na drugim mjestima, traže demokratski politički savez u odbrani Ustava i ustavnih vrijednosti Hrvatske.

"U vrijeme kada se pojavila HOS-ova ploča sa pozdravom `Za dom spremni` u Jasenovcu, onda je još funkcionisao demokratski savez u odbrani Ustava i ustavnih vrijednosti. On se u međuvremenu raspao i oni kojima je primarna zadaća da stvaraju taj savez i čuvaju ga, a to su predsjednici republike i Sabora i druge političke figure u Hrvatskoj, nažalost, ili nemaju dovoljno svijesti ili političkog interesa za to", istakao je Pupovac.

ATV otkriva: Ko je i zašto organizovao napad na Novitovića

ATV otkriva: Ko je i zašto organizovao napad na Novitovića

Povodom koncerta, reagovao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je poručio da u današnjoj Hrvatskoj ne smije biti mjesta za ustaške pozdrave, obilježja i pjesme koje nedvosmisleno slave režim NDH, a koji se se čuli prije i tokom koncerta u Imotskom, te naglasio da to ne smije proći bez reagovanja državnih institucija.

Marko Perković Tompson, kontroverzni hrvatski pjevač poznat po srbofobiji, održao je koncert u Imotskom pred 20.000 ljudi, a publika se prije toga "zagrijavala" ustaškim pjesmama, pokličima i obilježjima.

Uoči koncerta Tompsona u Imotskom vijorile su se zastave HOS, gorjele su baklje, dominirao je ustaški poklič "Za dom spremni!", a iz jednog kafića čula se i ustaška budnica "Еvo zore, evo dana", pjesma poznata i kao "Jure i Boban", koju su mnogi od okupljenih na trgu zapjevali.

Tuzlak sudi utakmicu Srbije i Amerike

Tuzlak sudi utakmicu Srbije i Amerike

U ponedjeljak, 5. avgusta, u Kninu se na 29 godina od zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja", koju Hrvatska obilježava kao "dan pobjede", iz kafića orila pjesma "Еvo zore, evo dana", hrvatska ustaška vojna pjesma koja veliča ustaške osuđene ratne zločince, logore tokom NDH i srbofobiju.

Pratite nas i putem Vibera