Херцег Нови

Плава шпиља непоправљиво оштећена: Чекићем лупао пећинске украсе

  • Извор: Агенције
  • 06.08.2024. 16:33

Посјетиоци Плаве шпиље примијетили су озбиљна оштећења пећинских украса, настала вандалским ударцима чекића, саопштено је из Еколошког друштва Бока.

Плава шпиља је симбол Херцег Новог, али и једна од најпознатијих природних атракција на читавом приморју Црне Горе.

"Нажалост, посљедње вандалско понашање и уништавање пећинских зидова ломљењем мацолом ради уклањања алки изазвало је, с правом, велики револт Новљана, који долазе да обиђу ову атракцију. Свакодневно велики број малих чамаца и глисера не презајући од дрског понашања, улазе у шпиљски акваторијум ради обиласка и купања“, наводи Оливера Доклестић, предсједник Еколошког друштва Боке, а преноси Бока њуз.

Како је додала, НВО Еколошко друштво Боке Которске поднијело је Центру безбједности у Херцег Новом кривичну пријаву против НН лица, које је чекићем разбило дијелове шпиљског зида и направило непоправљиву штету овом вриједном, раритетном природном објекту.

Ванредно обавјештење за грађане Сарајева: Спремите се за четвртак

Ванредно обавјештење за грађане Сарајева: Спремите се за четвртак

"У овој пријави наведен је број новских баркариола, који могу да посвједоче о овим чињеницама вандалског и бахатог понашања 'непознатих особа'“, наводи Доклестић.

Она је скренула пажњу на потребу да се Плава шпиља заштити.

"Уједно, питање Плаве шпиље и њено коришћење је за надлежне службе, државе и општине, посебно ЈП Морско добро, које до сада није показало ни атом жеље да заштити неки вриједни природни простор на обали. Заправо, НИКО ни један субјект власти, није ни покушао да просторно-планску документацију, унаприједи до потребног степена заштите овако вриједних локалитета. Због енормне свакодневне гужве пред отворима Плаве шпиље питање је како до сада нико није страдао. НВО Еколошко друштво Боке ће припремити материјал за скупштину Општине да се покрене кампања да се Плава шпиља, као изузетан, амбијентални раритет, стави под заштиту“, додала је она.

Враћају се паклене врућине у БиХ - познато и када

Враћају се паклене врућине у БиХ - познато и када

Плава шљива једна је у низу пећина на разуђеној обали полуострва Луштица, лоцирана између увале Златна лука и Рта Мокра гора, а име је добила по изразито плавој боји, чији ефекат се нарочито појачава када су сунчеви зраци управни на површину воде, у 12 часова.

"Површина је око 300 метара квадратних и украшена је великим бројем пећинских украса, ствараним миленијумским таложењем калцијумкарбоната. За сваки центиметар сталактита треба да протекну десетине хиљада година, а дивљак, вандал, бахати посјетилац, ту творевину природе је уништио за пар секунди“, истиче се у објави Еколошког друштва Боке, преноси Нова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм