Herceg Novi

Plava špilja nepopravljivo oštećena: Čekićem lupao pećinske ukrase

  • Izvor: Agencije
  • 06.08.2024. 16:33

Posjetioci Plave špilje primijetili su ozbiljna oštećenja pećinskih ukrasa, nastala vandalskim udarcima čekića, saopšteno je iz Еkološkog društva Boka.

Plava špilja je simbol Herceg Novog, ali i jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija na čitavom primorju Crne Gore.

"Nažalost, posljednje vandalsko ponašanje i uništavanje pećinskih zidova lomljenjem macolom radi uklanjanja alki izazvalo je, s pravom, veliki revolt Novljana, koji dolaze da obiđu ovu atrakciju. Svakodnevno veliki broj malih čamaca i glisera ne prezajući od drskog ponašanja, ulaze u špiljski akvatorijum radi obilaska i kupanja“, navodi Olivera Doklestić, predsjednik Еkološkog društva Boke, a prenosi Boka njuz.

Kako je dodala, NVO Еkološko društvo Boke Kotorske podnijelo je Centru bezbjednosti u Herceg Novom krivičnu prijavu protiv NN lica, koje je čekićem razbilo dijelove špiljskog zida i napravilo nepopravljivu štetu ovom vrijednom, raritetnom prirodnom objektu.

Vanredno obavještenje za građane Sarajeva: Spremite se za četvrtak

Vanredno obavještenje za građane Sarajeva: Spremite se za četvrtak

"U ovoj prijavi naveden je broj novskih barkariola, koji mogu da posvjedoče o ovim činjenicama vandalskog i bahatog ponašanja 'nepoznatih osoba'“, navodi Doklestić.

Ona je skrenula pažnju na potrebu da se Plava špilja zaštiti.

"Ujedno, pitanje Plave špilje i njeno korišćenje je za nadležne službe, države i opštine, posebno JP Morsko dobro, koje do sada nije pokazalo ni atom želje da zaštiti neki vrijedni prirodni prostor na obali. Zapravo, NIKO ni jedan subjekt vlasti, nije ni pokušao da prostorno-plansku dokumentaciju, unaprijedi do potrebnog stepena zaštite ovako vrijednih lokaliteta. Zbog enormne svakodnevne gužve pred otvorima Plave špilje pitanje je kako do sada niko nije stradao. NVO Еkološko društvo Boke će pripremiti materijal za skupštinu Opštine da se pokrene kampanja da se Plava špilja, kao izuzetan, ambijentalni raritet, stavi pod zaštitu“, dodala je ona.

Vraćaju se paklene vrućine u BiH - poznato i kada

Vraćaju se paklene vrućine u BiH - poznato i kada

Plava šljiva jedna je u nizu pećina na razuđenoj obali poluostrva Luštica, locirana između uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora, a ime je dobila po izrazito plavoj boji, čiji efekat se naročito pojačava kada su sunčevi zraci upravni na površinu vode, u 12 časova.

"Površina je oko 300 metara kvadratnih i ukrašena je velikim brojem pećinskih ukrasa, stvaranim milenijumskim taloženjem kalcijumkarbonata. Za svaki centimetar stalaktita treba da proteknu desetine hiljada godina, a divljak, vandal, bahati posjetilac, tu tvorevinu prirode je uništio za par sekundi“, ističe se u objavi Еkološkog društva Boke, prenosi Nova.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)