Inspekcija utvrdila

Ovo su najčešće prevare hrvatskih ugostitelja

  • Izvor: Agencije
  • 20.08.2024. 11:20

Ciljani inspekcijski nadzor Poreske uprave, sproveden ovog ljeta, otkrio je zabrinjavajuće podatke: čak 60 odsto ugostitelja u Hrvatskoj varalo je s izdavanjem računa.

Direktor Poreske uprave Božidar Kutleša, u razgovoru za "RTL Danas", pojasnio je kako se nepravilnosti, uglavnom povezane s neizdavanjem ili storniranjem računa, odnose na 5.000 rizičnih poreskih obveznika.

Kupaca ni za lijeka: Koliko trenutno koštaju drva i pelet

Kupaca ni za lijeka: Koliko trenutno koštaju drva i pelet

Na pitanje kako najčešće varaju, Kutleša je objasnio da se uglavnom radi o neizdavanju računa.

“Često je ponuda u pitanju koja kasnije ne bude fiskalizovana što je najteži poreski prekršaj koji se sankcioniše prekršajnim kaznama. Naravno, inspektori su na terenu pojačan pogotovo tokom turističke sezone”, objasnio je Kutleša.

Govoreći o onima koji izdaju račun, pa ga kasnije storniraju, Kutleša je objasnio da taj račun u principu nije niti izdan odnosno nije fiskalizovan.

“Ako nije prošao kroz fiskalizaciju taj račun je neispravan”, dodao je Kutleša.

Istorijski maksimum: Cijena zlatne poluge premašila milion dolara

Istorijski maksimum: Cijena zlatne poluge premašila milion dolara

Kod povrede zakona, u težim slučajevima dolazi i do zatvaranja objekata. Ovog ljeta, devet objekata bilo je zatvoreno, većinom u Zagrebu, kao krajnja mjera kada se ne poštuju propisi.

Na pitanje o sivoj ekonomiji, Kutleša je istakao kako je PDV “jaz” u Hrvatskoj 5,8 odsto, što zemlju svrstava uz bok s državama poput Danske i Irske. Uprkos žalbama ugostitelja da je tokom sezone teško pratiti sve transakcije, Kutleša je naglasio da većina uspijeva poštovati pravila.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.