Хрватска

Опасна болест се појавила у региону, двоје критично

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 18.06.2024. 13:30

У Хрватској је откривена веома опасна болест. Пет пацијената, хоспитализовано је у КБЦ Загреб, на локацији Ребро.

Како је пренио "Јутарњи лист", они су се заразили легионелом.

Након што је установљено да имају заражене пацијенте, од чега је двоје у тешком стању, покренута је истрага одакле је кренула зараза, јер је познато да се врло често зараза може проширити или из клима уређаја или из воде.

Легионарска болест је атипична упала плућа, узрокована бактеријом. Лијечи се антибиотицима, азитромицином, кинолонима или рифампицином.

Двомјесечна беба хеликоптером превезена из Бањалуке у Београд

Двомјесечна беба хеликоптером превезена из Бањалуке у Београд

"Одмах смо алармирали Хрватски завод за јавно здравство који је направио све анализе и бактерија је изолована у водоводном систему. У овом тренутку у току је пастеризација, односно испушта се врела вода из свих славина у болници", каже проф. др Миливој Новак, помоћник директора болнице.

Наиме, знакове болести је показало пет пацијената, од којих је двоје у тешком стању.

"Ријеч је о пацијентима који су тешко болесни од основне болести тако да је Легионела драстично погоршала њихово стање", наводи Новак.

Како би се испрале све славине, потребно је температуру воде подигнути на минимално 75 степени Целзијуса и пустити да се испере. На који начин је бактерија завршила у водоводном систему биће тешко утврдити али познато је да се та бактерија размножава у топлој води па се људи се њоме обично заразе удисањем заражених капљица воде, у току испирање система.

Пронађена два новчаника у Бањалуци, трага се за власницима

Пронађена два новчаника у Бањалуци, трага се за власницима

Епидемије ове болести углавном су повезане с водоводом болница, хотела и јавних купалишта или базена. Нема преноса болести са човјека на човјека. Чињеница је и да сви изложени неће обољети, код неких се развије лакши облик болести, али неке особе имају тежак ток болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)