Hrvatska

Opasna bolest se pojavila u regionu, dvoje kritično

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 18.06.2024. 13:30

U Hrvatskoj je otkrivena veoma opasna bolest. Pet pacijenata, hospitalizovano je u KBC Zagreb, na lokaciji Rebro.

Kako je prenio "Jutarnji list", oni su se zarazili legionelom.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, od čega je dvoje u teškom stanju, pokrenuta je istraga odakle je krenula zaraza, jer je poznato da se vrlo često zaraza može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Dvomjesečna beba helikopterom prevezena iz Banjaluke u Beograd

Dvomjesečna beba helikopterom prevezena iz Banjaluke u Beograd

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenutku u toku je pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", kaže prof. dr Milivoj Novak, pomoćnik direktora bolnice.

Naime, znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata, od kojih je dvoje u teškom stanju.

"Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je Legionela drastično pogoršala njihovo stanje", navodi Novak.

Kako bi se isprale sve slavine, potrebno je temperaturu vode podignuti na minimalno 75 stepeni Celzijusa i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sistemu biće teško utvrditi ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi pa se ljudi se njome obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode, u toku ispiranje sistema.

Pronađena dva novčanika u Banjaluci, traga se za vlasnicima

Pronađena dva novčanika u Banjaluci, traga se za vlasnicima

Еpidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Nema prenosa bolesti sa čovjeka na čovjeka. Činjenica je i da svi izloženi neće oboljeti, kod nekih se razvije lakši oblik bolesti, ali neke osobe imaju težak tok bolesti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: