Његово високопреосвештенство

Митрополит Јоаникије: Свети Сава био са својим српским народом по логорима

  • Извор: СРНА
  • 11.05.2024. 11:35

Свети Сава је био са својим српским народом по логорима, стратиштима, затворима, кланицама и током геноцида који су извршени над Србима по Србији, Црној Гори, на Косову и Метохији, Славонији, Далмацији, БиХ, рекао је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Након литије улицама Тивта у спомен спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, митрополит Јоаникије је нагласио да је Бог утјешио српски народ за то стравично распеће од прије 430 година јер му је послао новог Светога Саву – Светога Василија Острошкога.

У обраћању вјерницима синоћ након литије у којој су биле мошти превлачких мученика, владика је нагласио да су послије 400 година од спаљивања моштију Светог Саве, а све због његове жртве, проточиле мошти Светих мученика превлачких пострадалих средином 15. вијека.

Митрополити је нагласио да је Свети Сава окупио српски народ као нико прије њега и нико послије њега.

"Сви који су прије њега окупљали српски народ су заправо њему утирали пут за његово велико дјело. И они који су послије њега сабирали у Христу Господу, у Цркви Божјој, у вјери и љубави наш народ ишли су његовим стопама", додао је владика.

Литија је одржана у склопу традиционалне црквено-народне манифестације "У свјетлости Христовог Васкрсења – Бокељи Светом Сави и превлачким мученицима".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина