Njegovo visokopreosveštenstvo

Mitropolit Joanikije: Sveti Sava bio sa svojim srpskim narodom po logorima

  • Izvor: SRNA
  • 11.05.2024. 11:35

Sveti Sava je bio sa svojim srpskim narodom po logorima, stratištima, zatvorima, klanicama i tokom genocida koji su izvršeni nad Srbima po Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji, Slavoniji, Dalmaciji, BiH, rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon litije ulicama Tivta u spomen spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, mitropolit Joanikije je naglasio da je Bog utješio srpski narod za to stravično raspeće od prije 430 godina jer mu je poslao novog Svetoga Savu – Svetoga Vasilija Ostroškoga.

U obraćanju vjernicima sinoć nakon litije u kojoj su bile mošti prevlačkih mučenika, vladika je naglasio da su poslije 400 godina od spaljivanja moštiju Svetog Save, a sve zbog njegove žrtve, protočile mošti Svetih mučenika prevlačkih postradalih sredinom 15. vijeka.

Mitropoliti je naglasio da je Sveti Sava okupio srpski narod kao niko prije njega i niko poslije njega.

"Svi koji su prije njega okupljali srpski narod su zapravo njemu utirali put za njegovo veliko djelo. I oni koji su poslije njega sabirali u Hristu Gospodu, u Crkvi Božjoj, u vjeri i ljubavi naš narod išli su njegovim stopama", dodao je vladika.

Litija je održana u sklopu tradicionalne crkveno-narodne manifestacije "U svjetlosti Hristovog Vaskrsenja – Bokelji Svetom Savi i prevlačkim mučenicima".

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.