Предсједник Скупштине Црне Горе

Мандић: Нема Србина којег сваког 4. августа не пробуди олуја болних сјећања

  • Извор: СРНА
  • 03.08.2024. 15:38

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је поводом 29 година од хрватске злочиначке акције "Олуја" да нема Србина којег 4. августа не пробуди олуја болних сјећања на непрегледне колоне сународника који напуштају вјековна огњишта да би сачували животе.

- Нема Србина на земаљској кугли који у тој колони није имао неког свог, неког ближњег. Заправо, нема Србина који тог, али и сваког наредног 4. августа, није у тој колони, тихо и молитвено - истакао је Мандић у саопштењу.

Он је нагласио да је сеоба било и раније, за вријеме великих империја и тамница народа, али нико није могао да вјерује да ће се пред почетак 21. вијека на старом континенту десити прогон и егзодус једног народа са простора који је својом храброшћу и животима завриједио и начинио својом постојбином још у 14. вијеку.

Мандић је истакао да су многи кроз историју покушали да угасе српски народ и униште свако сјећање на њега, али да за српски народ не постоји смрт, јер је он постојан и утемељен, прије свега, у православној вјери.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од чега 1.236 или 65 одсто цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм