Predsjednik Skupštine Crne Gore

Mandić: Nema Srbina kojeg svakog 4. avgusta ne probudi oluja bolnih sjećanja

  • Izvor: SRNA
  • 03.08.2024. 15:38

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je povodom 29 godina od hrvatske zločinačke akcije "Oluja" da nema Srbina kojeg 4. avgusta ne probudi oluja bolnih sjećanja na nepregledne kolone sunarodnika koji napuštaju vjekovna ognjišta da bi sačuvali živote.

- Nema Srbina na zemaljskoj kugli koji u toj koloni nije imao nekog svog, nekog bližnjeg. Zapravo, nema Srbina koji tog, ali i svakog narednog 4. avgusta, nije u toj koloni, tiho i molitveno - istakao je Mandić u saopštenju.

On je naglasio da je seoba bilo i ranije, za vrijeme velikih imperija i tamnica naroda, ali niko nije mogao da vjeruje da će se pred početak 21. vijeka na starom kontinentu desiti progon i egzodus jednog naroda sa prostora koji je svojom hrabrošću i životima zavrijedio i načinio svojom postojbinom još u 14. vijeku.

Mandić je istakao da su mnogi kroz istoriju pokušali da ugase srpski narod i unište svako sjećanje na njega, ali da za srpski narod ne postoji smrt, jer je on postojan i utemeljen, prije svega, u pravoslavnoj vjeri.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: