Због Резолуције о геноциду у Јасеновцу

Мандић, Бечић и Кнежевић персоне нон грате у Хрватској

  • Извор: АТВ
  • 25.07.2024. 19:15

Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Алекса Бечић непожељне су особе у Хрватској, то је одлучило тамошње Министарство вањских и европских послова. Јасно је да је разлог недавна црногорска Резолуција о геноциду у Јасеновцу.

Због ове теме данас се дизала бура и у црногорском парламенту. Предсједник Андрија Мандић каже је изненађен оваквом реакцијом званичне Хрватске те да Црна Гора неће предузети никакве реципрочне мјере.

"Увјерен сам да данашња Хрватска и њени грађани немају никакве везе с режимом и идеологијом која је владала Независном државом Хрватском", рекао је Андрија Мандић, предсједник Скупштине Црне Горе.

Ако је судити по првим реакцијама Црногораца ове санкције их нису много погодиле. Андрија Мандић се поздравио са љетовањем на Корчули, посланик Милан Кнежевић жали само за резервацијама у Ровињу.

"Значи, мој ђед Милан по коме носим име, залуд је погинуо на Ђурђевдан 1945. године, ослобађајући Карловац од усташа и нациста. Изгледа су они побиједили, а ми изгубили. П.С. Убиће ме жена, пропаде нам резервација за Ровињ", рекао је Милан Кнежевић, посланик у Скупштини Црне Горе.

Лидер Демократске Црне Горе и потпредсједник Владе Алекса Бечић реаговао је саопштењем, каже није му јасно зашто је персона нон града и поручује вријеме је мајсторско решето.

"Драге комшије, као национални Црногорац и предсједник грађанске партије у којој су ево десет година као браћа дјелују заједно људи свих вјера и нација, никада нијесам ни ја ни партија коју предводим дијелио жртве по вјери и нацији, зато смо увијек све геноциде и злочине осудили", рекао је Алекса Бечић, потпредсједник Владе Црне Горе.

Овај тројац је непожељан због системског дјеловања на нарушавању добросусједских односа са Хрватском и  злоупотребљавања Хрватске у унутрашње политичке сврхе, скуцкано је то у образложењу Министарства, огласио се и министар.

"Својим су радом и активностима водили до погоршања ситуације када су односи између двију држава нарушени", рекао је Гордан Грлић Радман, министар вањских и европских послова Хрватске.

Односи између Хрватске и Црне Горе узбуркани су од краја јуна ове године. Тада је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о геноциду у Јасеновцу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:20 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:50 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:20 Серија: 1994 (16+)

    ''''Серија: 1994 (16+)

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм