Zbog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu

Mandić, Bečić i Knežević persone non grate u Hrvatskoj

  • Izvor: ATV
  • 25.07.2024. 19:15

Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić nepoželjne su osobe u Hrvatskoj, to je odlučilo tamošnje Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova. Jasno je da je razlog nedavna crnogorska Rezolucija o genocidu u Jasenovcu.

Zbog ove teme danas se dizala bura i u crnogorskom parlamentu. Predsjednik Andrija Mandić kaže je iznenađen ovakvom reakcijom zvanične Hrvatske te da Crna Gora neće preduzeti nikakve recipročne mjere.

"Uvjeren sam da današnja Hrvatska i njeni građani nemaju nikakve veze s režimom i ideologijom koja je vladala Nezavisnom državom Hrvatskom", rekao je Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore.

Ako je suditi po prvim reakcijama Crnogoraca ove sankcije ih nisu mnogo pogodile. Andrija Mandić se pozdravio sa ljetovanjem na Korčuli, poslanik Milan Knežević žali samo za rezervacijama u Rovinju.

"Znači, moj đed Milan po kome nosim ime, zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. godine, oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda su oni pobijedili, a mi izgubili. P.S. Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj", rekao je Milan Knežević, poslanik u Skupštini Crne Gore.

Lider Demokratske Crne Gore i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić reagovao je saopštenjem, kaže nije mu jasno zašto je persona non grada i poručuje vrijeme je majstorsko rešeto.

"Drage komšije, kao nacionalni Crnogorac i predsjednik građanske partije u kojoj su evo deset godina kao braća djeluju zajedno ljudi svih vjera i nacija, nikada nijesam ni ja ni partija koju predvodim dijelio žrtve po vjeri i naciji, zato smo uvijek sve genocide i zločine osudili", rekao je Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Ovaj trojac je nepoželjan zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom i  zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe, skuckano je to u obrazloženju Ministarstva, oglasio se i ministar.

"Svojim su radom i aktivnostima vodili do pogoršanja situacije kada su odnosi između dviju država narušeni", rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Odnosi između Hrvatske i Crne Gore uzburkani su od kraja juna ove godine. Tada je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Pratite nas i putem Vibera