ДХМЗ

Комшије упозоравају: Зима показује зубе, ево и када

  • Извор: Агенције
  • 03.01.2024. 20:25

Након рекордно топле године на глобалном нивоу, али и у многим крајевима нашег региона, у 2024. годину ушли смо с надпросјечном топлотом.

Прву седмицу јануара обиљежиле су мање промјене времена, јер су се облачни системи релативно брзо премјештали преко Хрватске у превладавајућој зоналној струји.

Међутим, неуобичајено топлом времену се ипак назире крај већ сљедећег викенда, истакао је хрватски Државни хидрометеоролошки завод (ДХМЗ), и према њиховим прогнозама чини се да зима ускоро показује зубе.

Дубока долина с влажним и хладним ваздухом, како наводи ДХМЗ, приближиће се нашим крајевима са петка на суботу те ће се у склопу ње по висини стварати циклон с којим ће постепено почети притицати хладнији ваздух са сјевера континента.


Директор ФЗО објаснио хоће ли осигураници имати заштиту након напада на ИЗИС

Директор ФЗО објаснио хоће ли осигураници имати заштиту након напада на ИЗИС

Израженије захлађење стиже с недјељом. Хладан зрак задржаваће се над нашим дијелом Европе и Средоземља барем до средине идуће седмице кад ће температура у средњим и вишим слојевима атмосфере поступно расти, док ће се при тлу тај пораст осјетити касније.

Мјестимичне кише, како се додаје, биће и у четвртак и у петак, док главни дио падавина стиже за викенд. Притом ће већ у петак јачати југо које ће у суботу бити врло јако и олујно. С премјештањем циклона из Тиренског у Јадранско море те падом притиска ваздуха и високим таласима на Јадрану, може бити и поплављених рива.

Јаке кише биће посебно у другом дијелу суботе и у ноћи на недјељу, када је уз пад температуре у горју врло велика вјероватноћа најприје сусњежице, а потом и снијега.

С даљњим захладњењем те јачањем сјевероисточног вјетра, мокрог снијега, а затим и оног који ће се задржавати на тлу, биће и у низијама централне Хрватске, а у недјељу послијеподне и навече и у источној Хрватској те унутрашњости Далмације.


Од супруге украо 27.000 КМ па пријавио провалу - открио га син

Од супруге украо 27.000 КМ па пријавио провалу - открио га син

Пред крај суботе југо ће на сјеверном Јадрану окренути на олујну буру, која ће се у недјељу ширити и по Далмацији. Уз нестабилност атмосфере, ДХМЗ напомиње како треба рачунати и на грмљавину, као и на понеку пијавицу на мору. Такође, с буром може бити сњежних пахуља, не само под Велебитом и Биоковом, него и другдје уз обалу.

Почетком друге јануарске седмице падавине ће постепено престати, али ће с дјелимичним разведравањем ноћи бити хладне. Вријеме по бури задржаће се барем до средине седмице, истиче се те напомиње:

"Планирате ли путовање за викенд свакако пратите прогнозу и упозорења на опасне временске појаве. Будите спремни на зимске услове, посебно током недјеље када ће због буре и снијега бити многобројних ограничења у саобраћају, посебно на Јадрану и у горском подручју".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: