DHMZ

Komšije upozoravaju: Zima pokazuje zube, evo i kada

  • Izvor: Agencije
  • 03.01.2024. 20:25

Nakon rekordno tople godine na globalnom nivou, ali i u mnogim krajevima našeg regiona, u 2024. godinu ušli smo s nadprosječnom toplotom.

Prvu sedmicu januara obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sistemi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji.

Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda, istakao je hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), i prema njihovim prognozama čini se da zima uskoro pokazuje zube.

Duboka dolina s vlažnim i hladnim vazduhom, kako navodi DHMZ, približiće se našim krajevima sa petka na subotu te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklon s kojim će postepeno početi priticati hladniji vazduh sa sjevera kontinenta.


Direktor FZO objasnio hoće li osiguranici imati zaštitu nakon napada na IZIS

Direktor FZO objasnio hoće li osiguranici imati zaštitu nakon napada na IZIS

Izraženije zahlađenje stiže s nedjeljom. Hladan zrak zadržavaće se nad našim dijelom Еvrope i Sredozemlja barem do sredine iduće sedmice kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije.

Mjestimične kiše, kako se dodaje, biće i u četvrtak i u petak, dok glavni dio padavina stiže za vikend. Pritom će već u petak jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklona iz Tirenskog u Jadransko more te padom pritiska vazduha i visokim talasima na Jadranu, može biti i poplavljenih riva.

Jake kiše biće posebno u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerovatnoća najprije susnježice, a potom i snijega.

S daljnjim zahladnjenjem te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, biće i u nizijama centralne Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i naveče i u istočnoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije.


Od supruge ukrao 27.000 KM pa prijavio provalu - otkrio ga sin

Od supruge ukrao 27.000 KM pa prijavio provalu - otkrio ga sin

Pred kraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere, DHMZ napominje kako treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru. Takođe, s burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom, nego i drugdje uz obalu.

Početkom druge januarske sedmice padavine će postepeno prestati, ali će s djelimičnim razvedravanjem noći biti hladne. Vrijeme po buri zadržaće se barem do sredine sedmice, ističe se te napominje:

"Planirate li putovanje za vikend svakako pratite prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave. Budite spremni na zimske uslove, posebno tokom nedjelje kada će zbog bure i snijega biti mnogobrojnih ograničenja u saobraćaju, posebno na Jadranu i u gorskom području".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.