Хрватска

Још увијек гори складиште у Осијеку

  • Извор: Индекс
  • 16.09.2024. 12:49

Још увијек није угашен пожар складишних простора код осјечке јужне обилазнице који је избио јуче у раним јутарњим сатима, али очекује се да би се то могло догодити током данашњег дана, извијестили су данас жупанијски и осјечки градски Штаб Цивилне заштите.

Начелник градског Штаба ЦЗ доградоначелник Драган Вулин изјавио је новинарима како су дежурне ватрогасне екипе још увијек на терену и пазе да не дође неких нових запаљења или ширења пожара.

Тешко је рећи када ће пожар бити потпуно угашен, али вјерујем да ће то бити током данашњег дана, додао је Вулин.

Поручио је како је најважније да у пожару није било страдалих, посебно јер се у складиштима догодио низ експлозија плинских боца, боца под притиском техничких гасова те других запаљивих материја, које су биле ускладиштене.

Вулин истиче како ће полицијски увиђај почети чим пожар буде потпуно угашен и када то допусте временски услови.

Говорећи о очекиваном порасту водостаја Драве подсјетио је да је на врхунцу воденог таласа, у августу прошле године, водостај Драве код Осијека био 418 центиметара, а у јуну ове године 428 центиметара.


При том водостају Драва се излива на шеталиште на лијевој обали, на подручју од ЗОО врта до пјешачког моста, а то очекујемо и ове године. Могуће је да ће водостај бити виши него у јуну ове године, али нема мјеста паници, Осијек је добро утврђен и не очекујемо никакве проблеме, поручио је Вулин.

Апокалиптични призори у Осијеку: Горе складишта фирми, десетине ватрогасаца на терену, саобраћај затворен

Апокалиптични призори у Осијеку: Горе складишта фирми, десетине ватрогасаца на терену, саобраћај затворен

Директор осјечког водо-привредног одјела Хрватских вода, Жељко Ковачевић, извијестио је како водени талас на Дунаву долази у Хрватску за неких седам до десет дана. То ће бити један од већих водених валова, који су забиљежили. Претпостављамо да ће водостај код Батине премашити 700 центиметара, што је више него у јуну ове године, рекао је Ковачевић. Истиче како су одбрамбени системи добро утврђени, линија одбране је побољшана и дограђена, и да нема мјеста паници.

Напомиње како се у Осијеку очекују редовне мјере одбране од поплава, а на Дунаву код Батине очекујемо ванредне мјере, које се проглашавају код водостаја од 650 центиметара.

Нема мјеста паници, нити забринутости, јер је ситуација под контролом. Од прошле седмице обилазимо све линије наше одбране и провјеравамо системе, а додатно ћемо утврдити и доградити систем одбране од поплаве код викенд насеља "Карашица", јер ће Драва бити под успором Дунава, поручио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: