Hrvatska

Još uvijek gori skladište u Osijeku

  • Izvor: Indeks
  • 16.09.2024. 12:49

Još uvijek nije ugašen požar skladišnih prostora kod osječke južne obilaznice koji je izbio juče u ranim jutarnjim satima, ali očekuje se da bi se to moglo dogoditi tokom današnjeg dana, izvijestili su danas županijski i osječki gradski Štab Civilne zaštite.

Načelnik gradskog Štaba CZ dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je novinarima kako su dežurne vatrogasne ekipe još uvijek na terenu i paze da ne dođe nekih novih zapaljenja ili širenja požara.

Teško je reći kada će požar biti potpuno ugašen, ali vjerujem da će to biti tokom današnjeg dana, dodao je Vulin.

Poručio je kako je najvažnije da u požaru nije bilo stradalih, posebno jer se u skladištima dogodio niz eksplozija plinskih boca, boca pod pritiskom tehničkih gasova te drugih zapaljivih materija, koje su bile uskladištene.

Vulin ističe kako će policijski uviđaj početi čim požar bude potpuno ugašen i kada to dopuste vremenski uslovi.

Govoreći o očekivanom porastu vodostaja Drave podsjetio je da je na vrhuncu vodenog talasa, u avgustu prošle godine, vodostaj Drave kod Osijeka bio 418 centimetara, a u junu ove godine 428 centimetara.


Pri tom vodostaju Drava se izliva na šetalište na lijevoj obali, na području od ZOO vrta do pješačkog mosta, a to očekujemo i ove godine. Moguće je da će vodostaj biti viši nego u junu ove godine, ali nema mjesta panici, Osijek je dobro utvrđen i ne očekujemo nikakve probleme, poručio je Vulin.

Apokaliptični prizori u Osijeku: Gore skladišta firmi, desetine vatrogasaca na terenu, saobraćaj zatvoren

Apokaliptični prizori u Osijeku: Gore skladišta firmi, desetine vatrogasaca na terenu, saobraćaj zatvoren

Direktor osječkog vodo-privrednog odjela Hrvatskih voda, Željko Kovačević, izvijestio je kako vodeni talas na Dunavu dolazi u Hrvatsku za nekih sedam do deset dana. To će biti jedan od većih vodenih valova, koji su zabilježili. Pretpostavljamo da će vodostaj kod Batine premašiti 700 centimetara, što je više nego u junu ove godine, rekao je Kovačević. Ističe kako su odbrambeni sistemi dobro utvrđeni, linija odbrane je poboljšana i dograđena, i da nema mjesta panici.

Napominje kako se u Osijeku očekuju redovne mjere odbrane od poplava, a na Dunavu kod Batine očekujemo vanredne mjere, koje se proglašavaju kod vodostaja od 650 centimetara.

Nema mjesta panici, niti zabrinutosti, jer je situacija pod kontrolom. Od prošle sedmice obilazimo sve linije naše odbrane i provjeravamo sisteme, a dodatno ćemo utvrditi i dograditi sistem odbrane od poplave kod vikend naselja "Karašica", jer će Drava biti pod usporom Dunava, poručio je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: