Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije

Istraga protiv tri državljana Srbije zbog krijumčarenja 40 migranata

  • Извор: СРНА
  • 26.07.2022. 11:43

Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta /USKOK/ pokrenula je istragu protiv trojice državljana Srbije koji su osumnjičeni da su tokom jula prokrijumčarili preko hrvatsko-slovenačke granice najmanje 40 ilegalnih migranata.

Tužilaštvo je saopštilo da se državljani Srbije od 60, 54 i 48 godina osumnjičeni za protivzakonit ulazak, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sistemu zločinačkog udruženja.

USKOK je precizirao da se sumnja da je šezdesetogodišnji državljanin Srbije tokom jula na širem području Rijeke povezao u zajedničko djelovanje ostalu dvojicu radi prevoza većeg broja stranih državljana koji su na ilegalan način ušli u Hrvatsku do blizine slovenačke granice, prenose hrvatski mediji.

U USKOK-u ističu da ih je šezdesetogodišnjak dočekao 20. jula na riječkoj autobuskoj stanici, kada su došli iz Beograda, te im dao uputstva za iznajmljivanje automobila i kupovinu SIM kartica hrvatskog operatera. Uz to, davao im je uputstva u vezi sa brojem osoba koje treba preuzeti, mjesta, vrijeme, te lokacije preuzimanja i iskrcavanja ljudi.

Na taj način su navedena dvojica do blizine granice sa Slovenijom prevezli najmanje 40 ilegalnih migranata, s tim da je 60-godišnjak transfer naplaćivao 500 evra po osobi i tako stekao imovinsku korist od najmanje 20.000 evra, dok su četrdesetosmogodišnjak i pedesetčetvorogodišnjak kao vozači za prevoz primili zasad neutvrđenu novčanu naknadu.

USKOK dodaje da će sudiji za istrage Županijskog suda u Rijeci predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenih.

Тагови:
  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм