Марија Захарова

Москва упозорава на покушај дестабилизације у Србији: Позната озлоглашена шема Запада, литијум је само изговор

  • Извор: РТ Балкан
  • 08.08.2024. 21:17

Покушаји да се политичка ситуација у Србији дестабилизује су деструктивни и неодговорни, поручила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Анализа тренутне ситуације у пријатељској Србији указује на поновне покушаје појединих злонамјерних сила да активирају познати деструктивни арсенал у циљу подривања унутрашње политичке ситуације у овој земљи", наводи се у коментару Захарове.  

Москва примјећује да је овога пута акценат на коришћењу тема које су далеко од политике како би се изазивало незадовољство јавности, пољуљала стабилност и, на крају, дискредитовала легално изабрана власт.

Према ријечима Захарове, одређени псеудодемократски кругови цинично настоје да сасвим природну забринутост грађана за животну средину и њихов однос према рударским пројектима у интересу развоја националне економије и побољшања благостања народа трансформишу у протесте.

Притом, аргументи и разматрања сврсисходности никога не занимају, навела је Захарова.

Према њеним ријечима, ради се о озлоглашеној шеми, коју су на Балкану, али и другим регионима, више пута користили западни идеолози демократије и њихове локалне слуге.

Идеја је да се, под плаштом добрих намјера, преко марионетских медија и невладиних организација, подстакну негативне емоције у друштву како би се народ окренуо против државног врха, оцијенила је Захарова.

Провокатори рачунају да ће власти изгубити контролу над ситуацијом, нагласила је она.

"Такву тактику сматрамо деструктивном и неодговорном. Злоупотребе ове врсте, посебно у турбулентним временима попут садашњих, представљају директну пријетњу по Србију, доводе у питање сталне напоре њеног предсједника и Владе да обезбиједе одрживи развој земље и благостање њених грађана", истакла је Захарова.

Такви напори ометају спровођење независног и принципијелног курса како у унутрашњим пословима тако и у међународној арени, закључила је Захарова.

Пратите нас и путем Вибера