Хрватска

Готово 60 људи отпуштено из МУП-а јер нису прошли државне испите

  • Извор: н1инфо.хр
  • 03.11.2023. 11:53

До прошлог мјесеца 58 радника Министарства унутрашњих послова Хрватске добило је отказе јер нису на вријеме положили државни стручни испит. Отпуштено је, потврђено је, и шест службеника затворског система и пробације.

Иначе, државни стручни испит морају положити државни службеници најкасније у року од годину дана од почетка рада у државној служби, или у року од шест мјесеци ако иду на радно мјесто вишег нивоа.

Свако радно мјесто има прописан испит одређеног нивоа, а на полагање се може изаћи максимално три пута. Ако испит на положи државни службеник добија отказ. То прописује и Закон о полицији.

Лани је, дакле, након афере у коју је према тврдњама УСKОK-а, била уплетена Јосипа Римац начин полагања државних стручних испита промијењен. Од 1. новембра 2022. уведено је полагање електроничким путем, е-државни испит, како би, тврде, све било транспарентније. Новина је и да се у случају пада једног предмета мора понављати цијели испит.

"Од степена на снагу новог правилника укупно 307 службеника Министарства унутрашњих послова положило је државни испит у првом полагању, 151 у другом полагању, а 71 у трећем полагању", одговорили су из МУП-а РХ.

Потврдили су да укупно 58 службеника до 17. октобра ове године није у прописаном року положило државни стручни испит, па су добили отказе.

Пратите нас и путем Вибера