Hrvatska

Gotovo 60 ljudi otpušteno iz MUP-a jer nisu prošli državne ispite

  • Izvor: n1info.hr
  • 03.11.2023. 11:53

Do prošlog mjeseca 58 radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske dobilo je otkaze jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit. Otpušteno je, potvrđeno je, i šest službenika zatvorskog sistema i probacije.

Inače, državni stručni ispit moraju položiti državni službenici najkasnije u roku od godinu dana od početka rada u državnoj službi, ili u roku od šest mjeseci ako idu na radno mjesto višeg nivoa.

Svako radno mjesto ima propisan ispit određenog nivoa, a na polaganje se može izaći maksimalno tri puta. Ako ispit na položi državni službenik dobija otkaz. To propisuje i Zakon o policiji.

Lani je, dakle, nakon afere u koju je prema tvrdnjama USKOK-a, bila upletena Josipa Rimac način polaganja državnih stručnih ispita promijenjen. Od 1. novembra 2022. uvedeno je polaganje elektroničkim putem, e-državni ispit, kako bi, tvrde, sve bilo transparentnije. Novina je i da se u slučaju pada jednog predmeta mora ponavljati cijeli ispit.

"Od stepena na snagu novog pravilnika ukupno 307 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova položilo je državni ispit u prvom polaganju, 151 u drugom polaganju, a 71 u trećem polaganju", odgovorili su iz MUP-a RH.

Potvrdili su da ukupno 58 službenika do 17. oktobra ove godine nije u propisanom roku položilo državni stručni ispit, pa su dobili otkaze.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: