Превирања

Ђукановић неће бити замјеник генералног секретара НАТО-а

  • Извор: Кликс
  • 15.06.2024. 15:49

Бивши предсједник Црне Горе Мило Ђукановић неће ступити на функцију замјеника генералног секретара НАТО-а, пише портал Кликс.

Иако су црногорски медији пренијели информацију да би Ђукановић требао бити у тиму новог генералног секретара Алијансе, извор Кликса истиче да се о томе тренутно не расправља у Бриселу, гд‌је се налази сједиште НАТО-а.

Према информацијама до којих је дошао овај портал, тренутно је у оптицају више имена, али међу њима нема бившег предсједника Црне Горе.

Што се тиче мјеста генералног секретара, ту се од 2014. године налази Јенс Столтенберг. Он је 2022. и 2023. године добио повјерење за по још једну годину на функцији, а мандат му траје до 1. октобра 2024. године.

Како су саопштили свјетски медији, а потврдио извор из Брисела, у Алијанси су сагласни да га замијени Марк Руте, бивши премијер Холандије.

Руте је током својих мандата на мјесту лидера Холандије био изразито проевропски и про-НАТО оријентисан, а имајући у виду његове добре односе с лидерима кључних земаља Алијансе, његово именовање има смисла.

Према правилима НАТО-а, замјенике у координацији с генералним секретаром бирају државе чланице Алијансе. Иако је "у оптицају" много имена, међу њима нема Миле Ђукановића.

Вриједи истаћи и да је његова странка ДПС остала без власти 2020. године, док је Ђукановић изгубио на предсједничким изборима у мају 2023. године од Јакова Милатовића.

Поједини црногорски медији су јављали да се против Ђукановића води истрага те да би ускоро могао бити и ухапшен, али се он још налази на слободи. Ђукановић тренутно није политички активан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.