Previranja

Đukanović neće biti zamjenik generalnog sekretara NATO-a

  • Izvor: Kliks
  • 15.06.2024. 15:49

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće stupiti na funkciju zamjenika generalnog sekretara NATO-a, piše portal Kliks.

Iako su crnogorski mediji prenijeli informaciju da bi Đukanović trebao biti u timu novog generalnog sekretara Alijanse, izvor Kliksa ističe da se o tome trenutno ne raspravlja u Briselu, gd‌je se nalazi sjedište NATO-a.

Prema informacijama do kojih je došao ovaj portal, trenutno je u opticaju više imena, ali među njima nema bivšeg predsjednika Crne Gore.

Što se tiče mjesta generalnog sekretara, tu se od 2014. godine nalazi Jens Stoltenberg. On je 2022. i 2023. godine dobio povjerenje za po još jednu godinu na funkciji, a mandat mu traje do 1. oktobra 2024. godine.

Kako su saopštili svjetski mediji, a potvrdio izvor iz Brisela, u Alijansi su saglasni da ga zamijeni Mark Rute, bivši premijer Holandije.

Rute je tokom svojih mandata na mjestu lidera Holandije bio izrazito proevropski i pro-NATO orijentisan, a imajući u vidu njegove dobre odnose s liderima ključnih zemalja Alijanse, njegovo imenovanje ima smisla.

Prema pravilima NATO-a, zamjenike u koordinaciji s generalnim sekretarom biraju države članice Alijanse. Iako je "u opticaju" mnogo imena, među njima nema Mile Đukanovića.

Vrijedi istaći i da je njegova stranka DPS ostala bez vlasti 2020. godine, dok je Đukanović izgubio na predsjedničkim izborima u maju 2023. godine od Jakova Milatovića.

Pojedini crnogorski mediji su javljali da se protiv Đukanovića vodi istraga te da bi uskoro mogao biti i uhapšen, ali se on još nalazi na slobodi. Đukanović trenutno nije politički aktivan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.