Букте пожари

Драматични призори у Црној Гори: Ватра гута све пред собом, угрожене цркве и манастири

  • Извор: вијести.ме
  • 07.08.2024. 08:21

Велики пожар букнуо је у Режевићима изнад Петровца на Црногорском приморју. Пожари, који бјесне већ неколико дана, обавијају густим димом туристичке центре, укључујући Будву и Свети Стефан.

Пламен је био видљив и са више километара удаљености. Будва и Петровац прекривени су димом. Велики број туриста сједи са спакованим коферима и чека даље инструкције. Вјетар, који је у међувремену почео да дува, додатно отежава већ лошу ситуацију.

Пожар је видљив и из Бечића и Рафаиловића, а и мјештани и гости су видно узнемирени. Многи се жале да је изостала реакција надлежних, пошто и даље нема канадера који би пробали да угасе ватру, а пламен се спушта ка насељима, угрожавајући људске животе и живи свијет.

Крак пожара који пријети Режевићима стигао је на само стотинак метара од цркве Светог Стефана Дечанског која се налази на 2,5 километра од манастира Свети Спиридон, на Паштровској гори, пишу подгоричке Вијести.

Монах Мелхиседек из келе Свети Стефан Дечански и десетак волонтера успјели су да зауставе ватрену стихију, али страхују шта се може десити ноћас и сутра.

Они су у контакту са ватрогасцима из Будве, али су свјесни да због конфигурације терена не могу да рачунају на долазак возила.

"Ово је неприступачан терен и гашење пожара је могуће једино из ваздуха. На жалост, из Министарства унутрашњих послова су процијенили да се ради о шуми трећег степена, као и да пожар не пријети никоме и одбили су да интервенишу хеликоптером или авионом", каже за Вијести отац Мелхиседек.

Он упозорава на то да се пожар шири ка цркви Светог Илије и Св. Спиридону и да се може спустити ка селу Рађеновићи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.