Bukte požari

Dramatični prizori u Crnoj Gori: Vatra guta sve pred sobom, ugrožene crkve i manastiri

  • Izvor: vijesti.me
  • 07.08.2024. 08:21

Veliki požar buknuo je u Reževićima iznad Petrovca na Crnogorskom primorju. Požari, koji bjesne već nekoliko dana, obavijaju gustim dimom turističke centre, uključujući Budvu i Sveti Stefan.

Plamen je bio vidljiv i sa više kilometara udaljenosti. Budva i Petrovac prekriveni su dimom. Veliki broj turista sjedi sa spakovanim koferima i čeka dalje instrukcije. Vjetar, koji je u međuvremenu počeo da duva, dodatno otežava već lošu situaciju.

Požar je vidljiv i iz Bečića i Rafailovića, a i mještani i gosti su vidno uznemireni. Mnogi se žale da je izostala reakcija nadležnih, pošto i dalje nema kanadera koji bi probali da ugase vatru, a plamen se spušta ka naseljima, ugrožavajući ljudske živote i živi svijet.

Krak požara koji prijeti Reževićima stigao je na samo stotinak metara od crkve Svetog Stefana Dečanskog koja se nalazi na 2,5 kilometra od manastira Sveti Spiridon, na Paštrovskoj gori, pišu podgoričke Vijesti.

Monah Melhisedek iz kele Sveti Stefan Dečanski i desetak volontera uspjeli su da zaustave vatrenu stihiju, ali strahuju šta se može desiti noćas i sutra.

Oni su u kontaktu sa vatrogascima iz Budve, ali su svjesni da zbog konfiguracije terena ne mogu da računaju na dolazak vozila.

"Ovo je nepristupačan teren i gašenje požara je moguće jedino iz vazduha. Na žalost, iz Ministarstva unutrašnjih poslova su procijenili da se radi o šumi trećeg stepena, kao i da požar ne prijeti nikome i odbili su da intervenišu helikopterom ili avionom", kaže za Vijesti otac Melhisedek.

On upozorava na to da se požar širi ka crkvi Svetog Ilije i Sv. Spiridonu i da se može spustiti ka selu Rađenovići.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Crna Guja (R) (12+)

    ''Crna Guja

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.