Марија Захарова

Црна Гора од сутра забрањује руске медије, Москва најавила асиметричне мјере

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2024. 19:34

Русија ће предузети асиметричне мјере против Црне Горе, која од сутра забрањује емитовање низа руских медија, поручила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Још један напад црногорске Владе сматрамо за непријатељски акт отворене цензуре, осмишљен да, с једне стране, пружи привид легитимитета најгрубљем кршењу медијских слобода, а с друге, да задобије наклоност европског Брисела у нади за обећаним прогресом на `европском путу`. Да би задовољили русофобичну трансатлантску агенду, они су спремни да наставе политику подривања демократских основа свог друштва и државе, а својим грађанима ускрате право на приступ информацијама", навела је Захарова у коментару.

У коментару објављеном на сајту Министарства спољних послова наводи се да је Агенција за електронске медије Црне Горе наложила надлежним ресорима земље и локалним телекомуникационим компанијама да у потпуности обуставе емитовање низа руских медија најкасније до 10. јула. Ријеч је о 20 руских медијских оператера, међу којима су "Први канал", "Русија 1", "РТ", "Спутњик", "НТВ", "РЕН ТВ" и другима.

Захарова демантовала да је Русија гађала цивилне објекте: Западне ракете погодиле болницу у Кијеву

Захарова демантовала да је Русија гађала цивилне објекте: Западне ракете погодиле болницу у Кијеву

Ова одлука, навела је Захарова, подразумијева забрану сателитског и кабловског емитовања њиховог садржаја, као и сваког другог начина дистрибуције, укључујући и интернет.

Она је указала да овај корак није ништа друго до покушај да се ретроактивно правно формализује ситуација настала почетком 2022. године. "Тада су црногорске власти без упозорења извршиле бланко блокаду свих руских емитера доступних у земљи и потпуно очистиле њихов информативни простор од њиховог присуства", подсјетила је Захарова.

Она је истакла да је сада званичан изговор за увођење забране, која је одавно незванично на снази, придруживање Подгорице раније уведеним ограничењима ЕУ за руске медије, преноси "Спутњик".

"Ови непријатељски кораци неће остати без асиметричног одговора", поручила је Захарова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.