Портпарол МСП

Захарова демантовала да је Русија гађала цивилне објекте: Западне ракете погодиле болницу у Кијеву

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2024. 16:17

Марија Захарова, портпарол Министарства спољних послова Русије, демантовала је данас украјинске наводе да су Оружане снаге Русије гађале цивилне објекте 8. јула.

Она  је рекла да су Оружане снаге Русије извеле групни удар далекометним високопрецизним оружјем на војне објекте у Украјини.

Међу њима су фабрике "Артјом", "Антонов", као и пројектни биро "Луч" у Кијеву, предузећа "Днепр" и "Јужмаш" у Дњепропетровску, фабрика тешког машинског инжењерства у Краматорску, складишта западног наоружања и војне опреме у железари "Арцилор Митал" у Кривом Рогу и низ других објеката. Све мете су погођене, истакла је она.

„Поново, као што се то већ више пута десило са украјинском противваздушном одбраном, њене ракете су скренуле са курса и погодиле стамбене зграде и друштвене установе. Ово се десило и овај пут. Већ има потврда, укључујући и од бројних свједока, да је једна од западних ракета противваздушног ракетног система 'НАСАМС' погодила зграду на територији дјечје болнице "Охматдет" у Кијеву. На Банковој су одмах почели оптуживати Русију за намјерно убијање дјеце“, рекла је Захарова.

Истовремено, додала је она, нико није споменуо да се поред оштећене клинике налази фабрика "Артјом", а на пјешачкој удаљености налази се комплекс зграда Министарства одбране Украјине и складишта украјинских оружаних снага. 

"Наравно, нико није рекао да бандерине присталице намјерно постављају системе противваздушне одбране у стамбена насеља, скривајући се иза цивила као 'живог штита'. Кијевска хунта већ дуго користи чисто цивилна предузећа у војне сврхе, претварајући их или у радионице за прикупљање и поправку војне опреме, или у складишта за западно оружје и војну опрему. Осим тога, и саме украјинске оружане снаге крију се иза цивила и објеката“, истакла је она.

Постала је уобичајена пракса када се на путничке возове прикључују жељезнички вагони са војном опремом и војним особљем. Поштански транспорт се такође користи за превоз оружја.

„Све ово представља грубо кршење међународног хуманитарног права, које забрањује кориштење цивилних објеката у војне сврхе. Покушаји режима Зеленског да трагедију са дјечјом болницом у Кијеву искористи у пропагандне сврхе још једном потврђују његову нељудску нацистичку суштину. Да би одржао власт, кијевски режим је спреман на све могуће злочине. Он је равнодушан према судбини и животима својих суграђана, укључујући и дјеце“, закључује Захарова.

Пратите нас и путем Вибера