Након одлуке Државног инспектората

Багери отишли са извора Уне у Доњој Суваји

  • Извор: СРНА
  • 21.08.2024. 22:10

Удружење "Уна" из Срба саопштило је да су након више од мјесец дана непрекидне борбе становника багери напустили подручје извора ријеке Уне у мјесту Доња Суваја, гдје су били почели радови на изградњи хидроелектране "Уна-млин".

Из Удружења наводе да је Државни инспекторат у понедјељак, 19. августа, забранио даље радове на изградњи хидроелектране "Уна-млин", препознајући озбиљну пријетњу коју овај пројект представља за природу.

"Мјештани и активисти из Удружења `Уна`, уз подршку активиста из других дијелова регије, свакодневно су дежурали на извору Уне, борећи се против овог пројекта који је пријетио да уништи природну љепоту и еколошку равнотежу ријеке. Њихова одлучност и упорност сада су се исплатили , багери су се повукли, а радови су обустављени", саопштено је из Удружења "Уна.

Обустављена градња мале хидроелектране на Врелу Уне

Обустављена градња мале хидроелектране на Врелу Уне

У саопштењу се наводи да су грађани с радошћу и поносом пратили одлазак багера и истичу да је то велики корак али да борба још није готова.

"У току је поступак којим се правоснажна дозвола за градњу хидроелектране на Уни покушава прогласити ништавном. Наша мисија не стаје овдје. Сљедећи корак је осигурати већи степен заштите ријеке Уне и њених притока, како бисмо очували ову природну љепоту за будуће генерације", поручују из овог удружења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Мућке (12+) (Р)

    '''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)