Државни инспекторат Хрватске

Обустављена градња мале хидроелектране на Врелу Уне

  • Извор: АТВ
  • 19.08.2024. 15:41

Инспекција заштите природе Државног инспектората Хрватске је против инвеститора хидроелектране на ријеци Уни покренула управни поступак у којем је инвеститору рјешењем забрањено обављање радњи и радова на изградњи мале хидроелектране на подручју еколошке мреже Натура 2000. - "ХР 2001069 Кањон Уне".

Како је наведено из Државног инспектората Хрватске, радови су обављани без проведене оцјене прихватљивости за подручје еколошке мреже.

У провођењу испитног поступка инспекција заштите природе Државног инспектората је у складу са чланом 13. Закона о заштити природе, од Завода за заштиту околиша и природе Министарства заштите околиша и зелене транзиције као стручно-аналитичког тијела за послове заштите природе у Републици Хрватској, затражила мишљење како би се утврдило јесу ли предметним захватом на изградњи мале хидроелектране, снаге 160 kW, "Уна млин", нарушене значајке циљног станишног типа односно јесу ли оштећена станишта популације завичајне врсте те је ли проузрочена штетна посљедица за природу, образлаже се у саопштењу.

"Наставно на тражење инспекције заштите природе Државног инспектората, Завод за заштиту околиша и природе доставио је Државном инспекторату извјештај у којем се наводи да је проведеним радовима дошло до штетног утицаја на природу, а у којем се наводи и да се не може искључити и даљи негативан утицај провођења захвата како на циљеве очувања и цијелости подручја еколошке мреже тако и на биоразноликост у цијелости", закључује у саопштењу Инспекторат, преноси Кликс.


(Фото: Фејсбук)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ’Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет'.