Nakon odluke Državnog inspektorata

Bageri otišli sa izvora Une u Donjoj Suvaji

  • Izvor: SRNA
  • 21.08.2024. 22:10

Udruženje "Una" iz Srba saopštilo je da su nakon više od mjesec dana neprekidne borbe stanovnika bageri napustili područje izvora rijeke Une u mjestu Donja Suvaja, gdje su bili počeli radovi na izgradnji hidroelektrane "Una-mlin".

Iz Udruženja navode da je Državni inspektorat u ponedjeljak, 19. avgusta, zabranio dalje radove na izgradnji hidroelektrane "Una-mlin", prepoznajući ozbiljnu prijetnju koju ovaj projekt predstavlja za prirodu.

"Mještani i aktivisti iz Udruženja `Una`, uz podršku aktivista iz drugih dijelova regije, svakodnevno su dežurali na izvoru Une, boreći se protiv ovog projekta koji je prijetio da uništi prirodnu ljepotu i ekološku ravnotežu rijeke. Njihova odlučnost i upornost sada su se isplatili , bageri su se povukli, a radovi su obustavljeni", saopšteno je iz Udruženja "Una.

Obustavljena gradnja male hidroelektrane na Vrelu Une

Obustavljena gradnja male hidroelektrane na Vrelu Une

U saopštenju se navodi da su građani s radošću i ponosom pratili odlazak bagera i ističu da je to veliki korak ali da borba još nije gotova.

"U toku je postupak kojim se pravosnažna dozvola za gradnju hidroelektrane na Uni pokušava proglasiti ništavnom. Naša misija ne staje ovdje. Sljedeći korak je osigurati veći stepen zaštite rijeke Une i njenih pritoka, kako bismo očuvali ovu prirodnu ljepotu za buduće generacije", poručuju iz ovog udruženja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: