Од јутрос

Амерички шпијунски авион: ''Артемис'' кружи изнад територије БиХ и око граница Србије

  • Извор: РТ Балкан
  • 22.07.2024. 11:58

Извиђачки авион за прикупљање обавјештајних података и пресретање комуникација ЦЛ-650 "артемис" који користи Ратно ваздухопловство Оружаних снага САД, данас поново лети изнад БиХ и око граница Републике Србије.

Како се може видети на сајту "Флајтрадар", летјелица је полетјела око 7 сати из Констанце, односно базе "Михаил Когалничану". Одатле се запутила према сјеверозападу, гдје је ушла у мађарски ваздушни простор и летјела уз сјеверну границу Мађарске и Србије, да би затим кроз хрватски ваздушни простор дошла до БиХ. 

Након пристизања у ваздушни простор БиХ, "артемис" је наставио да кружи на потезу Тузла-Сарајево-Мостар, одакле летјелица америчког ваздухопловства може да прикупља податке о положајима јединица и ратне технике Војске Србије.

Иначе у питању је авион, који се налази у власништву компаније "Леидос дифенс груп" са сједиштем у Вирџинији, ког поменута компанија редовно "изнајмљује" Оружаним снагама САД за потребе њихових шпијунских мисија, конкретно за извиђање, осматрање и праћење активности Оружаних снага Републике Србије, пише РТ Балкан.

"Артемис" је опремљен специјалном опремом - системима за прикупљање података путем електронских сигнала (ELINT, Electronic Intelligence) и радаром за бочно осматрање помоћу ког се могу осматрати и пратити покретни циљеви на копну и мору.

Америчка војска од почетка 2024. године редовно користи ову летјелицу за осматрање наше војске, а претпоставља се да су главни предмет интересовања системи ПВО кинеске производње ФК-3 и недавно представљени ХКу-17.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?