Od jutros

Američki špijunski avion: ''Artemis'' kruži iznad teritorije BiH i oko granica Srbije

  • Izvor: RT Balkan
  • 22.07.2024. 11:58

Izviđački avion za prikupljanje obavještajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 "artemis" koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, danas ponovo leti iznad BiH i oko granica Republike Srbije.

Kako se može videti na sajtu "Flajtradar", letjelica je poletjela oko 7 sati iz Konstance, odnosno baze "Mihail Kogalničanu". Odatle se zaputila prema sjeverozapadu, gdje je ušla u mađarski vazdušni prostor i letjela uz sjevernu granicu Mađarske i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došla do BiH. 

Nakon pristizanja u vazdušni prostor BiH, "artemis" je nastavio da kruži na potezu Tuzla-Sarajevo-Mostar, odakle letjelica američkog vazduhoplovstva može da prikuplja podatke o položajima jedinica i ratne tehnike Vojske Srbije.

Inače u pitanju je avion, koji se nalazi u vlasništvu kompanije "Leidos difens grup" sa sjedištem u Virdžiniji, kog pomenuta kompanija redovno "iznajmljuje" Oružanim snagama SAD za potrebe njihovih špijunskih misija, konkretno za izviđanje, osmatranje i praćenje aktivnosti Oružanih snaga Republike Srbije, piše RT Balkan.

"Artemis" je opremljen specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

Američka vojska od početka 2024. godine redovno koristi ovu letjelicu za osmatranje naše vojske, a pretpostavlja se da su glavni predmet interesovanja sistemi PVO kineske proizvodnje FK-3 i nedavno predstavljeni HKu-17.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?