Бивши градоначелник

"Станивуковић не може добити пролазну оцјену"

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2024. 09:49

У мандату актуелног градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића није било отварања нових, озбиљних и великих производних капацитета који ће народ и младе запослити и сачувати на овим просторима.

Фасада у граду на Врбасу можда је лијепа иза његовог и мандата неких ранијих градоначелника, али нема праве суштине и развоја града

Некадашњи градоначелник Бањалуке Ђорђе Умићевић оцијенио је да његов млади колега Драшко Станивуковић из бројних разлога не може добити пролазну оцјену за свој четворогодишњи мандат на функцији градоначелника, истакавши да сви воле да град лијепо изгледа, али да се плаши да иза свега тога нема суштине.

"Волимо дивне паркове, освјетљење и слично, али ако неки дијелови Бањалуке немају воду, имају проблематичну канализацију, прљав Врбас и многе друге проблеме, онда градоначелник не може добити пролазну оцјену", рекао је Срни Умићевић, који је 1997. године на функцији градоначелника Бањалуке наслиједио Саву Ћука, а касније је смијењен одлуком високог представника.

Унчанин: Превара коју Бањалучани неће опростити Станивуковићу

Унчанин: Превара коју Бањалучани неће опростити Станивуковићу

На питање какву би Бањалуку волио да види у наредних 10 година, Умићевић је рекао да би требало покренути нове производне погоне, отворити нова радна мјеста што ће првенствено младе сачувати на овим просторима.

"Потребно је и да нам се врате људи из иностранства, те заустави одлив младих. То је суштина свега и могуће је, уз одређене напоре ако се томе поштено приђе, без икаквог личног интереса. Мени је жао што за све ове године нико од градоначелника није довео озбиљну инвестицију у области привреде", рекао је Умићевић.

Он је истакао да му је због тога највише жао.

"Са друге стране, уништено је толико фирми, а да се није појавила ниједна нова и квалитетна инвестиција која ће обезбиједити запослење већем броју радника. Дакле, фасада је можда лијепа иза мандата Станивуковића и неких ранијих градоначелника, али нема праве суштине и развоја града", рекао је Умићевић.

ВАЖНА СИНЕРГИЈА ИЗВРШНЕ И ЗАКОНОДАВНЕ ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ

Умићевић је навео да је, у односу када је он био градоначелник, огромна разлика у обављању ове функције, с обзиром на то да је у његово вријеме послијератна Бањалука имала велике и бројне проблеме, од гријања до процеса приватизације који је тада био у јеку.

Он сматра да се не може ефикасно радити ако постоји дисхармонија у сарадњи локалног парламента и извршне власти, односно градоначелника и Скупштине, као што се сада дешава у Бањалуци.

Станивуковић дијели ђедовину: Нема градске земље коју може да подијели

Станивуковић дијели ђедовину: Нема градске земље коју може да подијели

"То је проблем и у Бијељини и у том смјеру мора постојати комотна парламентарна већина у којој се може одговорно, храбрије и ефикасније наступити када је ријеч о реализацији битних пројеката у локалним заједницама", рекао је Умићевић.

Он је упозорио да су још у његово вријеме почеле злоупотребе и мешетарења са градским земљиштем након чега су кренуле све могуће и нелегалне градње у Бањалуци.

"Имамо један (грађевински) бум који уопште не може донијети добро", рекао је Умићевић.

ШОБОТ ИЗУЗЕТАН ЉЕКАР И ЧОВЈЕК, ТРИВИЋЕВОЈ ПРЕДНОСТ НАД СТАНИВУКОВИЋЕМ

Умићевић сматра да је кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке на предстојећим локалним изборима Никола Шобот изузетан љекар и човјек, док кандидат Народног фронта Јелена Тривић, према његовом мишљењу, има предност над Станивуковићем.

"Станивуковић и као студент Тривићеве не може и не би требало да иједног тренутка има виши рејтинг од ње", рекао је Умићевић.

Он је истакао да правих саобраћајних рјешења у Бањалуци, која представљају Станивуковић и његови сарадници кроз разне "иновације", неће бити без изградње комплетне обилазнице око највећег града у Републици Српској, јер се ништа није успјело ријешити источним и западним транзитом.

Обећан у љето: Велики градски парк у Бањалуци је још увијек градилиште

Обећан у љето: Велики градски парк у Бањалуци је још увијек градилиште

"Ти транзити нису до краја направљени како треба. Треба да се изграде и заврше нови мостови, поготово они у Доцу и у Врбањи. Кружни токови који се праве по граду нису никакво чудо, јер су први прављени прије 150 година, чини ми се у Француској", истакао је Умићевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''Бизнис клуб (Р)

  • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.